Kako mravi pronaći svoj put kući u gnijezdo

Ožujak 2019

Video: the changing ape - full documentary (Ožujak 2019).

Anonim
Na tisoče znanstvenikov so preučevali in raziskovali način, kako mravlje najdejo svojo pot domov. In ne samo to: v tej vlogi žuželke vključuje številne mehanizme, ki omogočajo svež pogled na svet, ne le žuželke, temveč tudi od sposobnosti osebe.

Kot se je izkazalo, mravlje najdejo svojo pot hkrati na več načinov. Včasih so za to:

usmerjenost sonca, čeprav bo večina ljudi na njihovo sonce komaj znal orientirati v prostoru

  • shranjevanje pokrajin in različnih predmetov
  • kemijskimi metodami
  • "vgrajeno" Pedometer
  • Zemeljsko magnetno polje.
  • In kako skrbno strokovnjaki obvestilo myrmecology (znanstveniki, ki proučujejo mravlje), se priznavajo za obstoj drugih mehanizmov, ki omogočajo mravlje nezmotljivo najdejo svojo pot domov, vendar še niso preučevali človeka. Čeprav je vsaka od zgornjih metod zelo učinkovita sama po sebi in lahko zagotovi mravlje z brez napak navigacijo.

Opomba

Znanstveniki kličejo hrepenenje po svojem rojstvu ali rojstvu besede "homing" (iz angleškega doma - domov). To je še posebej izrazito v lososa, ki so nedvomno reka, v kateri se izvalili zalege iz jajc, po letih, ki živijo v oceanskih prostranstev.

Kemične oznake na poteh

Mravi se kemično uporabljajo za orientacijo. Na splošno jih zaznamujejo visoka občutljivost na vonje in težnja k kemični komunikaciji.Mravlje ne oddajajo zvoke, in nekatere vrste delovnih posameznikov sploh slepi, in smrdi, da jim je edino sredstvo komunikacije, iskanja hrane in orientacija v prostoru.

Za komunikacijo in označevanje mravlje uporabljajo različne feromone, ki so značilni za vsako vrsto in za vsako specifično situacijo.

Vključno - in za označevanje poti. To je zanimivo

Dišave uporabljajo tudi številni lastniki mravljarub in žuželk, ki se parazitizirajo v mravljarstvu. Na primer, učenje proizvajajo feromone, značilne za določeno vrsto mravelj, ki jih dobijo v svoje domove, in je vir zalog mravelj in njihovih jajčec ali ličink so ugrabljeni, ali pa živijo v udobnih razmerah zanje.

Za vrnitev k mravljinčenju vsak mravljin pusti mikroskopske oznake vonjev, ko se premika. In poti, po katerih se žuželke premikajo, pogosto gledajo na njih, tako kot za osebo - avtoceste. Nekoliko "poteptano" - kot pot v gozdu.

Zelo pomemben in topokemičen občutek mravlje, zaradi česar lahko določijo ne le vonj etikete, ampak tudi velikost in smer. Takšne subtilnosti vonja ni niti pri psih: lovski pes, naletel na sled zajca, lahko zmotno uporabilo smeri gibanja proizvodnje. Ant pravkar srečal kemijsko oznako, bodo vedeli, kje prejšnje in kasnejše nalepke, pa tudi na kateri strani leži mravljišče, in v kolikšni meri - vir hrane.

Te sposobnosti mravlje ne bi smeli upoštevati kot risanje feromonov izvirnih puščic. To - vizualna interpretacija tega pojava, vendar deluje na istem principu: v višini Vonja snovi in ​​vonja za žuželke in kodiranih vse potrebne informacije.

Nasvet

Za knock mravlje smisla, ne "ubije" vonj ceste označuje močno aromo. Enostavno pršenje skladb z dezodorantom je dovolj za to. Vendar pa zahvaljujoč prirojeni prizadevnosti mravlje zelo hitro obnovite prvotno pot.

Tako je vsaka pot mravelj - neke vrste ceste z veliko kažipotov, jasno, vsak delovni posameznika.

Fizični predmeti so zanesljivi referenčnih točk

Spomin lokacijo različnih predmetov in elementov krajine, zato je jasno, da nas značilnost mravlje. Vendar pa ima glede na velikost samih žuželk ta način usmeritve nekaj značilnosti.

Mravi zapomnijo predmete svoje lestvice: trave, posamezni kamni, razpoke v tleh. Bilo bi preveč nepremišljeno, če bi pričakovali, da bodo usmerjeni na stavbe in reke.

  • Sistem prepoznavni posnetki ozemlje ant aktivno dopolnjuje nebesnega navigacijo. V laboratorijskih poskusih, je bilo ugotovljeno, da je, ne da bi spremenili status mejnik, žuželke so, če mravlje od platforme feed mravljišče vrti glede na soncu zmeden. Seveda, v naravi takih situacij ne zgodi, zaradi česar je ta sistem zelo robusten: če okoli mravljišče resno spremembo krajine (jasno, za primer, trava), žuželke še vedno orientirajo s soncem.
  • Zanimivo je, da nekateri mravlja aktivno vzgajajo svoje tovariše, da bi našli pot domov in mesta s hrano. Še več, takšno usposabljanje ne zdi, da sledijo enega preprostega krmo (člana mravljišče, ki je specializirano za nabavo hrane) za drugo: če je "študent" v ozadju "učiteljev", njegovih mojstrskih čaka in pomaga najti optimalno pot.

Usmerjenost na Soncu

Sposobnost mravov za plovbo po Soncu je zelo zapletena in se še vedno aktivno proučuje.

Prvič, mravlje lahko upoštevajo smeri proti Soncu, tudi s kratkimi in malimi gibi.

Drugič, te žuželke vedo, kako popraviti premikanje svetilke sčasoma. Tudi če mravlja pobegne iz mravelj zjutraj in se vrne šele do poldneva, bo upošteval, da se je v tem času Sonce dvignilo nad obzorjem.

Tretjič, v očeh mravelj so posebne celice, ki upoštevajo smer sončne svetlobe. Zato jim ni treba narediti nobenih izračunov: njihovi možgani sami sprejemajo informacije od ciljnih celic in naredijo potrebno popravek.

Orijentacija - zemeljsko magnetno polje

Še ni dokončno znano, ali vsi mravlje uporabljajo usmerjenost zemeljskega magnetnega polja ali samo mravlje za rezanje listov, posebej raziskane v ta namen. Toda zaradi eksperimenta je bilo ugotovljeno, da je bilo ob mirovanju markantov in v odsotnosti sončne svetlobe mogoče spremeniti obnašanje mravelj in uvesti nekaj motenj v magnetno polje na področju gibanja žuželk.

Najverjetneje, kateri koli mravljinci delujejo v kompasskem načinu in lovijo smer proti severu, ki v kombinaciji z drugimi orienteirnimi sistemi pomaga insektom najti smer gibanja, ki jo potrebujejo. S svojo pomočjo, mravlje najdejo pot domov tudi v mraku, ko se Sonce že skriva za obzorjem.

Mravi najdejo hišo … štetje korakov!

In to odkritje na področju vedenja mrav je bilo največje presenečenje za etologe: mnoge vrste mravelj, ki iščejo hrano, upoštevajo število korakov v določeni smeri.Danes znanstveniki celo menijo, da mravlje štejejo korake med vsakim zavojem.

To sposobnost zaznavanja raziskovalne ekipe, ki izvaja poskus ni najbolj etično: nekaj mravlje iz iste mravlje so obrezano noge, in še nekaj - peš je prilepljena drobne hodulje. "Kratkega noge" mravlje so zaključna svojo pot v krmi, ne doseže, band je "mravlje na hoduljah" uspešno tekel mesto s hrano in začela iskati hrano še naprej, če to ni.

V večini vrst mravelj v iskanju poti domov, in na splošno na orientacijo v prostoru, če se ne združujejo vse zgoraj, več od naslednjih načinov, ki povečuje natančnost pri iskanju prave poti. Za mnoge mravlje je to še posebej pomembno. Na primer, predstavniki vrste najdemo v puščavi, tvegajo opekline na soncu ali umre zaradi dehidracije na površini zemlje pri temperaturi okrog 50 ° C, ko bo pravi čas, se lahko vrnejo na hladnem brlogu.

Možno je, da bodo mravi v prihodnosti ljudem dali še nekaj presenečenj na področju orientacije v vesolju.

Zanimiv videoposnetek: primer, kako mravlja povlečejo bogato vrsto plenice