Kako je teška mrav, a što težina može podići

Ožujak 2019

Video: Suzanne Powell - Cómo prepararte para los cambios planetarios - Madrid - 18-05-17 (Ožujak 2019).

Anonim

Praktično vsak mravljani se družijo s skrbnostjo, samo-žrtvovanjem in zmožnostjo dela dneve in noč v korist kolonije. Tudi reki obstajajo: "Delajte kot sto mravelj". Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da se mravlja ne ponaša samo z zavidljivim "delokalizmom", ampak tudi presenetljivimi fizičnimi sposobnostmi. In vedoč, koliko mravlja tehta, se lahko sprašujem, kako jih upravljajo.

Celo v šolah je študentom povedano, da mravlje lahko dvignejo breme več kot 10 kg svoje telesne teže. Toda kot se je izkazalo, in to ni omejitev - kot študija mravelj ugotovil, več in bolj impresivne dejstva o svojih sposobnostih …

Kako težka je mravlja in vse mravlje na splošno?

Povprečna teža mravlje je odvisna od vrste od 1 do 150 miligramov. Običajno so naši črni in rdeči gozdovi mravlje tehtajo približno 5-7 miligramov.

Najlažji mravlje so faraoni, vsi znani domači škodljivci in nekatere vrste tropskih mrav, so prav tako majhni. Masa mravelj iz kaste delavcev v teh vrstah je 1-2 miligrama.

In nekatere največje vrste mravlje so južnoameriški mravljinci in afriške mrtve mravlje. Prvi delovni mravljin tehta do 90 miligramov, v drugi pa maternica v ustaljenem obdobju skrbno postane polnejša in lahko tehta do 10 gramov!

Takrat lahko takšna maternica prihrani do 120.000 jajc vsak dan, kar je tudi eden od zapisov ne samo v žuželkah, temveč med drugimi živalmi na splošno.Poleg tega so med najbolj nevarne na svetu in ant-bullet in vojaške mravlje (SIAF).

Izkazalo se je, da je eden maternica tava ant tehta toliko tehta 200-700 delovne posameznike. Čeprav obstaja vrsta - na primer, skakanje mravlje - katerega maternico mravlje delavke ne razlikujejo niti po velikosti in teži. Toda ti mravlje imajo številne druge posebnosti. Na primer, se lahko reproducirajo celo preproste mravlje.

Zanimivo je,

Največji mravelj, ki živijo na Zemlji imeli dolžino telesa do 7 cm v ovce. Če ekstrapoliramo njihovo maso, se izkaže, da so te pošasti tehtale okoli 20 gramov.

Na splošno velja, mravlje so tako razširjeni in tako veliko, da njihova skupna masa na svetu več kot katerakoli druga skupina žuželk. Po mnenju znanstvenikov, vse mravlje na svetu tehta približno toliko, kot tehta vse ljudi - približno eno milijardo ton. Hkrati za vsako osebo je približno 10 milijonov mravelj. ne

Ampak mravlje niti ne sprašujem, koliko tehtajo, vendar je njihova sposobnost, da dvigne zelo težka glede na težo njihovih telesnih predmetov.

Koliko mravlja dvigne?

Danes preveril, da je povprečna mravlja dvigala uteži, 50-krat svoje - na primer, do 100 mg vsak delavec prinaša-listnih rezanje mravlje. Vemo, koliko teže mravlja, lahko računate na to, kaj lahko stori, kot WEIGHTLIFTER.

Zanimivo je, da so-leaf rezanje mravlje vojaki tehtajo več deset krat večja kot normalno poslovanje in maternica - 700-krat! Seveda, da je ta vrsta vojakov pojavljajo samo v anthills, katerih število presega 100 tisoč posameznikov - manj trdo delajo za krmo vojsko.

Tovrstni vojak lahko načeloma poda izreden zapis, vendar tega nikoli ne naredi: njegova naloga je, da ne nosi tovora, temveč zaščiti "nakladalce".

Na opombo

Če bi oseba lahko dvignila uteži v enakih razmerjih kot mravlje, bi lahko zlahka stisnil mačko nad glavo na 5 ton. To pomeni, da moc mravlje preseže moške za približno 25-krat. Kot so matematiki pametno izračunali, bo potrebnih približno milijon mrav, ki bodo nosili odraslega in okoli 10.000 za prenos pivskih vrčkov. Seveda so rezultati takšnih meritev odvisni od vrste mravljinčenja in koliko tehta.

Seveda je manjši mravljinec, manj pa teža. Vendar se razmerje med težo, ki se dvigne na maso mravlje, zmanjša z naraščajočo velikostjo žuželk.

To je zanimivo

S skupnim prenosom uteži je sposobnost mravlje še večja. Med laboratorijskimi eksperimenti je sam mrav razvil moč pri 24,2 erg / s in dva mravlja skupaj razvila moč pri 63, 2 erg / sec. To pomeni, da lahko mravlja v sodelovanju s prijateljem dvigne toliko, kolikor se ne vzame skupaj neodvisno.

Zakaj so mravi tako močni?

Moram reči, da niso samo mravljinci tako močni: na splošno lahko vse žuželke razvijejo zelo veliko moč. Iste bolhe zelo hitro potisnejo svoje telo razdaljo 150-kratnika dolžine telesa. Scarab hrošči lahko dvignejo težo, ki je več kot 850-krat večja od njihove telesne mase. Pred takšnimi sposobnostmi se tudi moc mravlje ne zdi tako veliko.

Razlog za takšne fenomenalne sposobnosti mravelj in žuželk na splošno so že dolgo razložili znanstveniki. V živalskem svetu je zakon, po katerem se z zmanjšanjem geometrijskih dimenzij telesa živega bitja njegova masa zmanjša sorazmerno dolžini telesa v tretji stopnji, presečna površina mišice pa sorazmerna s kvadratom dolžine telesa.

Malo težko, toda pomeni, da so mravlje na enoto mase mišic 100-krat močnejše od moškega. Ta delež je opazen tudi pri drugih živih bitjih - rakih, ribah, sesalcih. Poleg tega zunanji skelet in nekoliko drugačna mišična struktura prispevata k izračunu njihovih dodatnih stroškov.

Na splošno to ne pomeni, da je najmanjši mravelj najmočnejši. Dejansko drobna faraona mravlja dvigne težo, večkratno težo, ki dvigne velikanskega tavalnega mravlja. Toda absolutna teža tovora v primeru domačega škodljivega organizma je manjša. Zato je najmočnejši mrav le največji.

Ant sposobnosti

Moč mrav je določena ne samo zaradi teže, ki jo lahko dvignejo. Mravi svoje fizične sposobnosti uporabljajo na druge načine.

Na primer, je znano, ant mostove, ki organizirajo delovne posameznike afriške vojske ant ličink za selitev skozi maternico in vodnih ovir. Več sto mravlje zgrabi telo drug drugega, tako trdno, da lahko pripravijo most prečka na drugi strani potoka sesalca v velikosti mačka. Resnično, nobena žival ne poskuša to storiti - ti mravlji so izjemno nevarni zaradi svojih bolečih ugrizov.

In iste mravlje za rezanje listov lahko po tleh povlečejo 30-kratno maso svojih teles. Potreba po tem lahko nastane, kadar insekt zaradi nenatančne velikosti predmeta ne more dvigniti nad glavo.

Zanimivo je, da so se številne podobne sposobnosti mrav, še posebej iznajdljivi predstavniki Homo Sapiensa naučili uporabljati za lastne namene.

Mravi zgradijo most (video)

Ali lahko uporabim "ant silo"?

V osrednji Afriki se močne čeljusti mrav uvučajo na telo odprte rane: oba robova rane sta pritisnjena drug proti drugemu in na njih se kot jeza naneže jezen mravljinec. Insekt takoj stisne čeljusti in tesno stisne oba robova kože. Več takih mravlje - in šiv je pripravljen. Pomembno je, da čim prej odrežete mravljinčasto glavo s škarjami: potem čeljusti ne bodo zmečkane.

Včasih v isti Afriki domačini, ki prihajajo iz mlinov, okusijo semena in majhne orehe, pri čemer uporabljajo mravlje kot zbiralci. Vendar pa so domačini v tem pogledu neverjetno etični - namesto da bi bili vzeti iz mravljišča, žuželke pustijo kosi suhega mesa ali sadja. Vedo, da če narava ni oropana, ampak enako razdeljena z njim, bo večkrat odplačala.

Zanimiv videoposnetek: primer velikega mravlja