Posteljina stjenica i njihovih ugriza

Ožujak 2019

Video: Boris Milivojevic Posteljina (Ožujak 2019).

Anonim

Od vseh parazitov človekovih žuželk krvnih sesanju - nekaj najbolj opazen in povzroča največjo količino težav. In njihovi smetani so dvakrat neprijetni, ker se raje nahajajo v glavnem v domu človeka, čim bližje svojemu glavnemu viru hrane. Ni presenetljivo, da lahko v posebej zanemarjenih primerih spremenijo prijeten dom v popolnoma neugoden življenjski prostor.

bedbugs perilo - so stenice ali matične (lat Cimex lectularius .) - zelo pogosta vrsta gospodinjski žuželk krvnih sesanju.

Odvisno od stopnje nasičenja krvi se lahko perilo bela razlikuje po velikosti in barvi. Z videzom in značilnostmi tega insekta se podrobneje seznanimo.

Kako izgledajo posteljne pregrinjalke

Vse v telesu bugov je prilagojeno za sesanje krvi iz človeškega telesa. Hkrati so pri drugih sesalcih hrošči praktično nespremenjeni.

Široko in ravno trebuh, majhna glava, od sprednjega dela, ki se razteza proti Rilo, tanke noge - podatki o strukturi telesa hroščev kažejo njihovo visoko specializacijo in prilagajanje je parazitizma.

Zaradi ravnega trebuha hrošča je zelo težko drobiti tudi posebej. Nekoliko bolj ranljiva postane, ko vlije kri. Na milijone let evolucije so bedžki izgubili krila, kar jih dodatno ščiti pred poškodbami, tako da je žrtev v sanjah razbacala.

Žuželka, ki je na gladi prehrani, navadno ne presega 3-4 mm v velikosti in ima svetlo rdeče ali rumenkasto rjave barve telesa. Po kosem kosilu velikost telesa žuželke doseže 9-10 mm, njegova barva postane krvavo rjava s temnim odtokom.

Čeljusti žlindre so prebadajoča sesalna naprava in tvorita dva kanala: široka, skozi katero teče krv in ozka - za izločanje sline z ugrizom, da absorbirana kri postane bolj tekoča.

Spodnje perilo za nohte. Že eno noč žuželka uspeva črpati kri, kolikor se tehta. Bolečine v krvi in ​​odraslih sesajo in njihove ličinke.

Način razmnoževanja perlicnih hroščev je popolnoma prilagojen ne samo parazitskemu načinu življenja, temveč tudi največjemu hitremu zasegu ozemlja.

V telesu ženske po parjenju se dnevno oblikuje do 5 jajc, v življenju pa en naslednik rodu ustvari do 500 jajc. Skoraj vsak dan jih postavlja v osamljene kraje. Razvoj od jajc do odraslih poteka v povprečju v 4-6 tednih.

Običajno ležišča žuželke živijo v celotni koloniji, med prebivalci, ki jih lahko srečate tako odrasli kot ličinke, ki izgledajo kot majhne kopije odraslih žuželk svetlejše barve in novo polaganje jajc. Najpogosteje je takšno kopičenje bedbugov pod ugodnimi pogoji za njihov razvoj videti kot neprekinjeno mešalno mesto svetlo rjave barve s sivo barvno barvo.

Kako razlikovati perilo iz drugih žuželk: uši, klopi, ščurki

Med žuželkami posteljice niso edini prebivalci človeškega doma. Tu se srečajo s ščurki, bolhami, mravljicami, občasno s pršicami.Toda od vseh teh sosedov so hrošči precej drugačni.

  • Prvič, posteljni preliv je brez letenja insektov, zelo majhnih (definitivno manjših kot pri odraslih ščurkih) velikosti. Njegova krila so skoraj nerazvita, zato žuželke ne letijo, kar jih prav tako razlikuje od ščurkov.
  • Iz ličinke ščurki, prav tako ne bo krila, žuželke z lahkoto dovolj drugačen dvobarvni barve: siva ščurek ličinke imajo pomembno svetlo rjavo mesto na cephalothorax in črni švabu ličinke so skoraj vedno večje napake.
  • Posteljne rešetke ne tvorijo ločenih "gnezd", kot so mravlje. Vendar pa je njihova zidava najpogosteje v bližini hrane, na osamljenih mestih (zofe, postelje, sklepi ozadja, pletenje).
  • Lov teh žuželk se zgodi ponoči, kar pomeni, da za razliko od uši, bedbugs ugrizi perilo začne srbeti in se nahajajo v zjutraj po spanju noč. Tudi, če so uši parazitska je na dlakavih delih telesa - v glavo, dimljah in pod pazduho, hroščev, nasprotno, samo ugriz na hrbtu, rokah in nogah - kjer je manj verjetno, da se lasje.
  • Značilnost "razlikovanje" perilo hrošči je njihova posebnost vonj, posebne žleze teh žuželk odbijata sovražnike izloča. V sobi, kjer je vsaj eno gnezdo kolonije perilo posteljo hroščev, vsekakor pa je zelo slab vonj, ki spominja na sladki vonj kislo grozdje.

Ugrizi peresnih žuželk in njihove posebnosti

Posledice stika s perilom z moškim so vedno zelo opazne. Vendar pa ni vedno mogoče razlikovati ugrizov od ugriza drugega insekta.

Glavna razlika med ugrizi bedbugs spodnje perilo iz drugih žuželk je njihova specifična lokacija - izvirno pot od 4-7 luknje, najpogosteje na izpostavljeni koži.

Posebna selektivnost, ti paraziti ne trpijo, grize moške in ženske in otroke. Na splošno pa, zaradi tanko kožo in, kot posledica, najboljši vonj krvi na ženske in otroke, ki jih napadajo pogosteje. Za noč na človeško telo odraslega je okužena Stjenica perilo soba, lahko prejmete do 300 pikov!

Najprej, v mestu ugriza bug začne srbeti in je pekoč občutek. Človek pogosto zamenjuje te manifestacije alergijskih reakcij, vendar antihistaminiki sprejem (alergija) pripravkov ne prinese olajšanje.

, nato se pojavi rožnato oteklino z malo otekline. Če je oškodovanec je nagnjena k alergijske reakcije, nato pa se bo postopoma oteklina velikost povečala, in srbenje in pekoč občutek bo dolgo, da se moti. Poleg tega vsako noč število ugrizi bo povečalo in posledično rast navdušuje njih.

Zaenkrat ni jasno ugotoviti, ali so žuželke prenašajo nobene nalezljive bolezni, kot so klopi in komarji. Vendar pa je s 100% priložnost za pogovor o nezmožnosti prenosa bolezni, kot so hepatitis B, tifus in celo HIV, je danes nemogoče.

Kje so perilo bedbugs in kako jih najti?

Linen stenice so nočne, tako da se jih odkrije, predvsem kot posledica bistvenega dejavnosti: ugrizi na koži in na videz majhnih madežev krvi in ​​iztrebkov insektov na posteljnino in oblačila.

Če opravi preiskavo perilo hroščev čez dan, nato pa najprej je treba pogledati v samotnih krajih: notranjost zofe, postelje, in ozadje šivi pod njim, razlike med spoloma in stene, pa tudi na policah.Raznolikost krajev za zatočišče kolonije teh parazitov bo pripeljala do dejstva, da boste morali pregledati skoraj celotno stanovanje - od oblačil do elektronike (na primer stebri z lesenim trupom). Utemeljijo svoje ime, se lahko skrijejo v grebenu posteljnega perila in oblačil. Vendar pa pogosteje najdemo posamične osebke, gnezda pa se nahajajo na bolj varnih in osamljenih mestih (zato je praktično nemogoče, da se jih znebite, preprosto jih stisnemo od časa do časa). Pomembno je, da tudi včerajšnja odsotnost bedbugov v apartmaju ne pomeni zaščite lastnikov od njih danes. Bedbugi so dovolj mobilni in se enostavno premikajo s sosedov. Poleg tega so z enako lahkoto zasedeni tako prostori, ki so v slabem sanitarnem stanju, kot tudi stanovanja s svežo moderno obnovo in redno uvlečenjem. Zato nikogar ni zavarovan.

Kaj so domače napake in kako prepoznati njihov videz v stanovanju

Koristen videoposnetek o odkrivanju napak v postelji