Zašto žohari često se nazivaju stasik - podrijetlo nadimak

Ožujak 2019

Video: KAKO SE RIJEŠITI ŽOHARA SA OBIČNIM KRASTAVCEM! (Ožujak 2019).

Anonim

Naprej, boste izvedeli:

 • Zakaj ščurki imenuje Stasik in kje nenadoma je bil tak vzdevek;
 • Ker lahko prisotnost antičnih roachov vpliva na videz drugih smešnih imen;
 • Zakaj so v Rusiji ščurki, imenovani Prusci, v Nemčiji pa z zajci;
 • In še nekaj besed o "Felix", "Tank Battle", "zhevzhikah" in druga imena ščurki, vključno z raziskavami …

V ščurki popularno imenovane ni le Stasik - v resnici je priljubljeno ime za ti škodljivci zelo veliko. Pogosto vzdevke mustached sostanovalci so na podlagi skladnega z znanstvenim imenom (Red švabu). Torej, na primer, obstajajo "Tanchiki", "Tramvaj" in "Rdeča".

Šele v priljubljenih imenah odražajo značilne značilnosti strukture teh žuželk, še posebej brki. Če ima nekdo navaden ščurin, podoben Dzeržinskemu, zakaj jih ne imenuje "Felix".

V nekaterih primerih so te žuželke imenujemo, tako da tudi zelo težko, ko temeljito iskanje, da ugotovite, vir vzdevek, kot se je zdelo. Na primer, težko je takoj reči, zakaj se ščurki imenujejo stasikas. Poglejmo, kakšne možnosti so razlage za tem vzdevkom ščurki danes obstajajo …

Zgodovina vzdevek "Stasik"

Za mnoge ljudi, beseda "ščurki" in "Stasik" so skoraj sinonim, in obstaja več mnenj danes o izvoru tega smešnim imenom.

Ena razlaga se nanaša na izvor imena priljubljena v svojem času, ampak danes, "brkati" anekdota:

Wolf z mačkom za sedenje, ki ima glavo, stoka. Šebuljček kroži mimo njega. Volk z ustaljenim glasom ga sprašuje

- Kdo si ti?

On odgovarja:

- Ščurko …

- In kako ti je ime?

- Stasik …

Wolf jeze zdrobi tačko insektov, rekoč:

- Kako se počutim slabo, Stasik!

Vendar pa ta različica ne daje prepričljivega pojasnila, zakaj ščurki imenovani Stasik in Severni Urala, in Ukrajina, in celo v regiji Trans-Baikal. Še vedno je anekdota ni bil tako priljubljen …

Verjetno je, da ščurki imenom Stasik njihove brke. V starih časih, ko se je ugotovilo, da je človek, ki se imenuje Stas, pogosto nosil brke, in zaradi te podobnosti je dobila vzdevek in housemates. Skladno s tem se zmešani ščurbar, ki je majhno bitje, ni imenoval Stas, temveč Stasik.

Nasvet

Obstaja tudi teorija, da ščurki poimenovali Stasik ime zaradi tisto, ki gosti "stas" z nespodobno popularen simbol moškega z drugačno spolno usmerjenostjo. Tako kot včasih škodljivci v stanovanju toliko nagajati lastniki in z njimi tako težko znebiti tistih, ki v srcih njihovo ime-kliče takega neubrano terminologije. In potem, z otroki, ne morejo privoščiti, da bi ponovili takšno muck, zato pravijo "Stas". In če je dobro razpoloženje, ko se žuželka več ne zdi tako velik problem, ga oseba pokliče in bolj prijazno - Stasik.

Ta različica, ki jo je tako, potrjuje tudi dejstvo, da je v nekaterih ukrajinskih mestih, in na jugu Rusije "Stasik" je znana tudi kot sramne uši. V mornarici in v zaporu je menil, da je s homoseksualnim kontaktnih oseb pogosteje okuženi s temi paraziti, in jim tako imenovano prvo uporabo prekršek, nato pa bolj politično korektno "Stas", nato pa zelo previdno, "Stas".Dodatnih in druge komenzalnih žuželke postal znan kot dobro.

Mimogrede, ščurkov brki drugače pojasnjuje izvor vzdevek "Stasik". Dejstvo je, da v različnih jezikih prevod besede "brki" povsem v sozvočju s takšnim vzdevek:

 • angleška beseda "brki" konča z "-stach";
 • italijanščina «mustacchi" konča z "-stachi";
 • francoski "mostaccio" - in ne zveni kot "mostassio".

Vse te besede izvira iz "mustak» grški (stare grščine in μύσταξ), kar pomeni "brke".

Na splošno velja, seveda, je težko predstavljati, da so nekateri niso posebej dobro bralec na napačnem prepisu prevedli besedo "brke", jim je imenovan ščurki in ljudje so pobrali to Izum ščurki vzdevek. Čeprav - kot različica izvora - tej različici preveč, je treba imeti v mislih.

Dejstvo je, najverjetneje izvor imena krivih več razlogov. Marine in zapor folklore in specifičnost opolzkih izrazov osnova za šalo, vendar se je že razširila med ljudmi in postal neposreden vzrok za pojav navadno uporabljajo vzdevke ščurek. A znanstveniki kabinet nato začeli iskati in najti dodatno potrditev v slovarjih in prepise.

brki ščurki in njihova povezava z vzdevki

Mimogrede, ščurkov laske povzročil nastanek teh in drugih imen.

Na primer, ime "Felix" je pojasnil s podobnosti anten imajo ščurki in slavni dlake na glavni varnostnik post-revolucionarne Rusije - Felix Dzerzhinsky.

Vendar pa znanstveniki, jezikoslovci, še enkrat, ima svojo razlago v zvezi s tem:

 • Latinska felleus je zelenkasto in navadni ščurki lahko tudi call to ljubitelje beseda belles-lettres še v post-Petrine Rusije; od "felleusa" do "Felix" - korak urejeno ali uslužbenec;
 • nemški brki - Schnurrbart, in nekatere Russified Nemci bi se tudi imenuje Shurbartami žuželke, in kmetje so sprejeli, da komunicirajo z njimi in imajo navado preprostosti spremenila vzdevek v Shura.

Vendar takšne različice še niso dovolj utemeljene in jih je mogoče šteti le kot dodatne. Na splošno velja, pristojni ljudje, ki vedo, kaj ščurek laske potrebujejo za preživetje, saj z njihovo pomočjo, se je dotika, vonja in celo do neke mere, da slišimo, da ne pripravi vzporednice med anten žuželk (ki jih imenujemo tudi antene) in brki pri ljudeh. Toda samo tako izobraženi ljudje bi lahko poznali tuje jezike in jih uporabljali v vsakdanjem življenju na enak način kot ruski, tako da bi lahko nadomestili vzdevek škodljivca.

Torej ščurka ali haremaker?

Še en zanimiv odtenek, ki je vplival na imena rdečih ščurkov, je povezan z različicami o izvorni domovini.

Znani ime navadnih ščurki - "ščurki" - zaradi dejstva, da je glavna invazija borealnih žuželk v Rusijo se je začela v času Napoleonovih vojn, ko je pruski vojaki v vojsko napadel, nato pa levo veliko mest in vasi v evropskem delu države. Ljudje imajo vtis, da je bilo od pruskih vojakov prišel in manjših škodljivcev, za katero je bila določena, in skrajšano vzdevek - je ščurek.

Simetrični položaj, hkrati pa je v Prusiji sami, ki so v istem obdobju redno ga prenesli ruskih vojakov. Tukaj rdečelaska ščurki sadje v velikih količinah, in tu lokalnih prebivalcev odločil, da žuželke prišel do njih z ruskih vojakov, in se imenuje tovrstno švabu-zajca. Podobna situacija je potekala tudi na Balkanu, kjer se rdeči ščurki imenujejo "ruski hrošči" (Bubarus).

Kljub temu se uradno v latinskem rdečem ščurki imenuje Blattella germanica - "ščurki nemški"; to je več Carl Linnaeus leta 1767 je bilo v solidarnost z ruskimi kmeti, saj meni, da je vir prostrani škodljivcev, od katerih je tako težko znebiti Nemčija.

Zanimivo je,

V vzhodnem delu nemškega ščurek, imenovano "ruski", in na zahodu - "francosko". Torej, v kontaminaciji države s tem škodljivcem, so prebivalci obtožili svoje najbližje sosede.

Zanimivo je, da je danes najemniki odkrivanja apartmaji v sobi ščurki pogosto začeli gledati postrani na to na svoje sosede.

Jasno je, da nobena ruska ali pruska različica z veliko verjetnostjo ne odraža dejanskega stanja. Običajni rdečelasni ščurki so približno istočasno prodrli v Evropo in Rusijo, in zgodilo se je veliko prej, kot so se pojavila njegova imena. je

Tukaj se točka, ki je obsežno vojaško akcijo preprosto časovno sovpadel s porastom števila ščurek prebivalstva v Evropi in v Rusiji - v tem obdobju je navaden ščurek začel izpodrinejo svoje črne sorodnike (Blatta orientalis). Ljudje so vdrli v ščurko zaradi posledic vojne, in sami - za satelite napadalcev.

Kljub temu je zaradi lokacije domnevne domovine, da imajo druge vrste ščurkov svoje ime.

Kako drugače lahko v različnih državah pokličejo ščurki?

Ob daljši zgodovini interakcije z moškim, črni ščurka, ki se znanstveno imenuje orientalski ščurki. V latinskem imenu - Blatta orientalis - beseda blatta pomeni ščurki, orientalski - orientalski.

Toda v Nemčiji in Srbiji je isti črni ščurki imenovan nemški. Njegovo ime se v Srbiji - bubashvaba, ki prevaja kot "nemško hrošča", čeprav v Nemčiji se je razširil iz Azije.

Obstajajo druga imena, ki govorijo o dejanski ali domnevni domovini žuželk:

 1. Ameriški ščurki. Ta naslov je samo po sebi narobe: v Evropi res začel prodirati insektov iz Amerike, ampak v Ameriki sam je padel v kolonialnih vojnah v Afriki na ladjah s sužnji; Madagaskarski ščurki, ki se v naravi pojavljajo samo na Madagaskarju;

 2. Turkmenski ščurki, ki živijo v srednji Aziji;

 3. Laponska ščurka, razširjena predvsem v Skandinaviji;

 4. Avstralski velikanski ščurki - izvira iz Avstralije, kot že ime navaja.

 5. Vendar so to le uradna imena teh žuželk. V skupnem govoru so samo domače petlje v Rusiji zelo različno (poleg že razstavljenih variant):

"tanchiki" - preprosto zaradi soglasja besed;

 • "tramvaj" - iz istega razloga;
 • "zhevzhikami" - etimologija tega imena ni znana.
 • Sama beseda "ščurki" ima najverjetneje turške korenine. To so prebivalci starodavnih kazahstanskih stepov, ki so te insekte imenovali "kara-khan", kar pomeni "črni gospodar". Toda obstajajo druge različice. Na primer, v jeziku Chuvash tar-aqan pomeni "tiste, ki pobegne", kar je zelo podobno obnašanju ščurkov, ko se pojavi minimalna nevarnost za njih.

S tujimi imeni ščurki je vse lažje. Latinska beseda blatta prihaja iz dorskega in jonskega grškega jezika, kar pomeni natančno kot "ščurka". Angleški ščurki prihajajo iz španske cucaracha (cucaracha), ki je bila prvotno imenovana borovnica, in šele kasneje - banane ščurki.

Izvirna znanstvena imena ščurkov

Obstajajo zanimiva in hkrati tudi precej znanstvena imena za nekatere druge vrste ščurkov.

Na primer, mrtva glava s ščurki je tako imenovana za originalni črni vzorec na svetlo sivih, skoraj belih krilih.

Še en ščurka se imenuje nosorož za značilen izrastek na sprednji roki cefalotoreksa.

Obstajajo tudi ščurki-avtomobilchiki, prejel svoje ime za dve svetli solatne lise na cefalotoreksu, s katerimi so prestrašili sovražnike. Te točke, čeprav s skromno domišljijo, so podobno kot žarometi avtomobila, zato ime žuželke ni trajalo dolgo čakati.

Na splošno obstaja veliko vrst s ščurki med ščurki.Ta pepel ščurki s sivimi krila in banane, ki naseljujejo plantaže banan in v različnih najdemo med banan grozdov in pohištvo, ki se usede bližje lesenih konstrukcij v sobi …

Ampak toliko vzdevki, ki je na voljo za enostavne notranje žuželke več nobene druge vrste.

Karkoli že je - brki, ali je "kriv" ali kraj porekla - tako dolgo, kot bo ščurek živo "ob bok" z moškim, da se znebite različnih vzdevkov (in celo, morda, pojav novih) je ne uspe …

Zanimiv video: Madagaskar ščurek "rodi" veliko število majhnih belih tarakashek

Nekateri ščurki ne le hitro teči, ampak tudi lahko letijo …