Kako je umnožak buhe

Srpanj 2019

Video: Why we make bad decisions | Dan Gilbert (Srpanj 2019).

Anonim

Ker boju proti bolhe v stanovanju ali hišnega ljubljenčka, je pomembno razumeti, da so bolhe razmnožujejo hitro, učinkovito in hkrati zelo nezahtevne za okolje. So insekti s popolno preoblikovanjem. To pomeni, da so jajca, ki prihajajo iz bolšjega ličinke zelo razlikuje od odraslih žuželk tako videz in njihov način življenja, način prehranjevanja in vedenja.

Ta tip razvoja insektov ima nekatere evolucijske prednosti: zaradi dejstva, da se ličinke in odrasli hranijo različno hrano in živijo v različnih krajih, da ne tekmujejo za hrano s seboj in zato imajo boljše možnosti za preživetje.

Tip

enakega tipa razmnoževanja bolh so značilne metulji, hrošči, komarji, muhe, ose in mravlje. Vsi vedo, koliko se gnojila razlikuje od metulja. Približno tako velike so razlike odrasle bolhe od ličinke.

Druge vrste razvoja kažejo ščurki, kobilice, hrošči in kačji pastirji. Njihove ličinke, imenovane nimfe, so precej podobne odraslim insektom in v mnogih primerih živijo z njimi in jedo enako hrano. Ta razvoj ima svoje prednosti v smislu dostopa do velikega števila hrane - istih ščurki v deževnem gozdu zaradi moči vseh posameznikov z enako hrano ob istem času lahko "absorbirati" veliko razpadajoče organske ostanke.

Postopek razmnoževanja bolh je skoraj vedno skrit od lastnikov domačih živali in za osebo brez posebnega znanja in poskusov opazovanja se nadaljuje na vse nepomembno. Vendar pa so številne nianse, ki spremljajo tako množenje parazitov, zelo zanimivo, da se o njih podrobneje pogovorijo.

Pomembno!

Napačno bi bilo reči, da se bolhe razmnožujejo pri mačkah ali psih. Reprodukcija bolh sploh ni vezana na gostiteljske živali ali celo na ljudi. Vsi ti paraziti, potrebni od sesalcev, so kri. Ko bodo jedli, nadaljujejo svojo družino na bolj mirnih in osamljenih krajih.

Tako bolhe ne živijo na mačkah, psih in drugih živalih: paraziti začasno skočijo na njih samo za hrano.

Malo biologije: od jajčevega do odraslega parazita

Ženska bolha po zelo kratkem času po odhodu iz pupa. Parjenje se lahko pojavi na sami živali in v njegovi luknji, na leglu, na kateremkoli osamljenem kraju, kjer se bosta našli dve spolno različni posamezniki. Po tem se mora ženska vsaj enkrat krmiti s krvjo lastnika, tako da se jajca v telesu začnejo razvijati.

Bolhe pri mačkah in pseh se pomnožijo blizu krajev, kjer počivajo živali, blizu njihovega stranišča. Včasih so ženske bolhe položile celo jajca na krzno hišne ljubljenčke, nato pa jajca razpadle v različnih prostorih na tleh.

Zanimivo je

Bolha lahko stradam, ne da bi se poškodovala več mesecev. Vendar pa med takšno stavko lakote ženka ne bo odložila nobenih jajc.

Jajca zorijo v telesu bolh v serijah - 4-5 kosov (do 15) po vsakem hranjenju. Po tem je bolha, kjerkoli, ne glede na to, kje je, tudi na živalskem krznom, dobesedno ustreli jajca iz telesa, tako da so dovolj daleč.To je neke vrste zagotovilo, da bodo ličinke živele daleč drug od drugega in se ne bodo tekmovale za hrano, pa tudi zagotovilo, da bodo vsaj nekateri od njih lahko našli zatočišče in hrano na splošno.

Jajca bolh so majhne - premera 0,5 mm, bele, skoraj nevidne za brez ocesa, tudi na temni povrsini. Razvijajo se vsaj dva dni (pri povišani temperaturi) in v normalnih pogojih - približno dva tedna.

Zanimivo je

optimalne razmere za razvoj parazitizirajočih bolh na domačih živalih - temperatura je približno 23-25 ​​° C in vlažnost okoli 60%. Ko se temperatura spusti, lahko doživijo zmanjšanje vlažnosti in nasprotno, pri segrevanju preprosto prenesejo prekomerno vlago.

Nasprotno, pri visokih temperaturah in suhem zraku se jajca in ličinke izsušijo in v hladnem, vlažnem zraku umrejo zaradi hipotermije. Pri visoki vlažnosti in visoki temperaturi se bolhe pomnožijo z najvišjo stopnjo. V tem primeru so v povprečju večje.

Težki pogoji - zamrzovanje, suša - ponavadi doživljajo bolha pupa. V tem primeru se celotni vzrejni ciklus bolh lahko razteza več mesecev, včasih pa do enega leta in pol.

Ličinke izvirajo iz jajčec bolh, podobnih belim prosojnim črvom. Sprva so precej majhni - približno milimeter v dolžini - vendar rastejo trikrat molt in na zadnji stopnji dosežejo 4-5 mm. V tem času so v telesu vidni požiralnik, napolnjen z glavno hrano - organski ostanki, kosi kože gostiteljskih živali, iztrebki odraslih bolh, ki vsebujejo krvavitev.

Po treh ali štirih tednih (vsaj 7-8 dni) se ličinka zapleti s tanko svileno kokošjo in se spremeni v pupo.V tej obliki se ne prehranjuje, premika, diha malo in lahko doživi močne spremembe temperature in vlažnosti, pomanjkanja vira hrane.

To je zanimivo

Blaža za odrasle lahko kratkoročno vzdrži zmanjšanje temperature zraka okrog njega na minus 40 ° C. Pupa je tudi stabilna, vendar jajca in ličinke umrejo že pri temperaturi blizu nič in v lahki mrazi.

Na stopnji pupak, žuželke ostanejo od 5 dni do leta, odvisno od pogojev. V tropih in apartmajih odrasli bolhi zelo hitro zapustijo pupae. Med razmnoževanje žuželk v gnezdih ptic in živali v zmernih in visokih geografskih širinah so lutke, ki so se pojavile v gnezdu, potem ko je zapustil lastnike, bo Čileti v tej obliki do prihodnjega leta, ko bodo prebivalci zavetje spet.

V posebnem znanstvenem videu podrobnosti kažejo, kako se bolha razmnožujejo in kako se razvija razvoj žuželk na vseh stopnjah. Na ta način se razmnožujejo mačke pri mačkah in psih, ne glede na posebne vrste.

Kako se bolha pomnožijo - celoten cikel

Kako hitro se bolha razmnožujejo?

Na splošno lahko rečemo, da se bolhe hitro razmnožujejo. Pod določenimi pogoji, cikel, v katerem se jajčni žrela ličinka molts trikrat, spremeni v bube, iz njega prihaja odraslih individualno, mate in postaviti novo sklopko (imenovano cikel "iz jajca na jajca"), poteka za 9-10 dni.

Preprosto povedano, sprememba v generaciji se pojavi v bolhih za nekaj več kot en teden. Toda to je precej redek primer. Pogosto v normalnih stanovanjskih pogojev iz legla v mačko (ali Burrows lisice in veverice v naravi), bolhe doživljajo ciklus treh do štirih tednih.

Na splošno velja, da je v apartmajih ali večnamenski prostor, ki se vzdržuje skozi vse leto udobno temperaturo, bolhe večkrat najhitreje.

Eksotične bolhe, eksotična reprodukcija

Različne vrste bolhe so znane po posebnih podrobnostih njihovega razmnoževanja.

Torej, ženska pesek bolh, običajno na plažah Indiji in Karibskih otokih, rezanje v kožo žrtve in palice v žilo. Za nekaj dni nenehne prehrane se telo vrti do velikosti graha. Ampak to ni rezervoar krvi. To je velik sklop jajc, ki se razvijajo, dokler ima žuželka vir hrane.

Po nekaj dneh, so vse jajca vrže pesek bolhe iz rane, in je bodisi umre ali zapusti žrtev. Oseba ali žival v kraju, kjer je bolha pritrjena, razvije vnetje, žrtev doživi zelo hudo bolečino. Včasih zaradi ponovljenih napadov ljudje razvijejo gangreno.

In živijo v Tien Shan v volne ovac bolšjem alakurt v času odlaganja jajčec se napihne do 7 mm v dolžino in spominja na črtasto črva. Lokalni pastirji ga imenujejo "motni črv". V resnih okužbah z alakurti obstajajo smrti ovc do smrti.

bolhe, mačka in ploska: razmnoževanje bolh v teh pogojih,

v stanovanjskih Bolhe uspevajo v krajih, kjer so na najvišjo raven varnosti. Ponavadi, njihove ličinke razvije za podstavki, pod pohištvom, koši, omare, ki pobira smeti ali umazanije, smeti v krajih rekreacije mačk pod parket.

V zasebnih hišah se lahko pod hišo na ulici razvijejo ličinke bolhe, v hiši pa pridejo bolhe.

Poznavanje teh značilnosti bolh v njihovem iztrebljanju mora biti

  • skrbno ravnati insekticidov tla, preproge, kavči pse in mačke, talne obloge, podstavki, police v omari;
  • še posebej skrbno mokro čiščenje, in je zaželeno, ne pa šele po preganjanju bolhe, pa tudi vsak teden sploh - zaradi smeti iz stanovanja bodo odstranjeni veliko mlajšo generacijo parazitov;
  • Ponovite zdravljenje prostora z insekticidom dva tedna po prvem vabljanju - to bo uničilo bolhe, ki bodo sproščene od prvih mladičev, ki preživijo vabo.

Prav tako je koristno razmisliti podrobno, kako iskati bolhe ličinke za njihovo izpolnitev po naključju v hiši ali v bližini časa, da ukrepajo in zaščitijo sebe in svojo družino s paraziti.

Zanimive stvari: tako da si bolh ličinke, plazenje smeti živali

Primerjava različnih vrst sredstev bolh o učinkovitosti