Koliko uši mogu živjeti bez ljudskog

Ožujak 2019

Video: Tradicija, religije vs."New age" filozofije - možemo bez osuđivanja i straha - Anita Žugec (Ožujak 2019).

Anonim

Uši - obvezuje paraziti so visoko specializirani in zelo človeški. Niso prilagojene za življenje zunaj telesa ali druge živali. Le v izjemnih primerih, lahko uši živijo in nekako množijo v dlačica nekaterih opic, ampak tukaj se počutim veliko slabše od človeškega lasu.

Na vprašanje o tem, koliko uši živeti brez moškega lahko dal preprost odgovor - toliko, kot jih lahko preživi brez hrane. In vprašanje lakote za uši morala zelo, zelo slabo - običajno uš ne more hitro za več kot 2 dni, in šele ko se temperatura zniža na 10-12 ° C, lahko raztezajo brez hrane tudi do 10 dni.

Nasvet

sramne uši še manj odporna - lačen za to v normalnih 28-30 ° C, morda ne več kot 8-9 ur, in po tem obdobju bo izgubljena, če pride v človeško telo. Toda v uši vode, sramne posebej, lahko preživi dva dni, zato se pogosto prenašajo s človeka na človeka v javnem plavanju.

Koliko žive uši, saj so neprestano hranijo. Naglavne uši jesti 4-krat na dan, javnozdravstvenega - vsakih 3-4 ur.

Iz zgoraj navedenih razlogov enostavno razumeti, da živijo dolgo zunaj glave in na splošno - je živo bitje - naglavne uši ne morejo.

Zanimivo je,

Pogosto zastavljena vprašanja, kot so njihovi starši "kot žive gnide" ali "koliko žive gnide brez oseba" ni povsem pravilna. Nit - to ni samo po sebi žuželke, vendar le uši jajca, vsak v svoji lupini. Zato, da ne živijo in razvijajo.Brez človeka ohranijo svojo sposobnost, da se razvijejo dovolj dolgo - do nekaj dni.

Specifičnost moči uši in njihova odvisnost od gostitelja

Edina hrana vseh vrst uši, ki se pojavljajo pri ljudeh - to je kri, da paraziti sesati, prebadanje kože med lasmi. Napačno domnevati, da uši, ki jih las krme: nekateri tako mislijo, iz razloga, da uši, so pogosto ugotovili, da je prijel volosiny.

To insektov počne trik, samo da ne padejo na glavo med človeško gibanje, ko česanje ali umivanju las. Za oskrbo parazit še vedno dol na kožo, ga prebodemo z njihovimi stylets in sesanju krvi.

vsako vrsto in celo podvrst uši vsak morfološko zelo dobro prilagojena okolju. Velikost in oblika segmentov na stopalih za prijemanje dlake, oblike telesa, tudi širši obris trebuh žuželke, da imajo, da živijo na osebo, in celo na določenem delu telesa.

Na primer, nekatere uši živijo izven glave - cootie prilagojena življenju na oblačilih in vzponu človeškega telesa, ko nosi obleko. Stoječa vaza leži izključno na sramnih laseh in podlakti. Samo pri otrocih lahko stara ušesa okuži lase na glavi.

Naglavne uši ne živijo samo v glavi, vendar pa lahko plazijo in brada pri moških in celo trepalnic. Čeprav je skupna velikost uši odrasle jim ne dovoljuje, da se udobno parazitirajo tudi kratke lase.

Na splošno celo na moškem uši živijo dolgo. Če žuželka ne pade z glave in se ni zastrupila s posebnim šamponom ali kerozina, v fazi odraslega uš živi največ 40-46 dni, nimfa razvija dodatnih 15-20 dni.Na splošno vama živi na glavi približno dva meseca, na stropu pa približno šest tednov.

Toda človeške glave ne morejo iti na živali. V laboratorijskih poskusih se hranijo na telesu opic, vendar v naravi skoraj nikoli ne najdemo primatov. Zato ti paraziti ne morejo obstajati zunaj osebe. Izjema so le uši, ki živijo v človeškem telesu, ampak jedo vse isto …

Zanimivo je,

nezmožnosti prenašati lakote uši so zelo drugačni od drugih parazitov. Na primer, posteljne hrošče lahko stradajo več mesecev in pršice - celo do nekaj let. Bloch v notranjem okolju lahko hitro do 4 mesece, in pri nižjih temperaturah - do 1, 5 let. Uši V zvezi s tem neverjetno žuželk, vendar v zameno so dobili možnost, da stradati o razvoju zelo prilagojena na življenje v človeškem telesu - skoraj nič ektoparazitnih tako visoka specializacija nima.

Ušesa ni prilagojena življenju brez človeka!

Build in življenjski slog uši predlaga, da se v času njihovega razvoja jim je uspelo v celoti prilagoditi življenje na človeka. Njihove noge spremenjen tako, da ne morejo storiti skoraj ničesar, ampak kljuke las. Rotacijski aparat pri ušesih je prilagojen samo za krvavitev.

Ampak najbolj opazen fitnes reproduktivnih organov uši na človeško telo: Samica jajce v lupini bogat lepljiv, in to počne, samo gibljejo okoli dlak. Zato jajca ostanejo pritrjena na lase. Po odhodu iz jajca ličinko takoj pade na lasišče in se lahko krmi.

Zanimivo je

V naravi človeške uši ne živijo.Njihove bližnje vrste parazitirajo na primatih, vendar je človeški parazit, ki ga najdemo izključno na človeku.

Zunaj človeka uši živijo samo na svojih oblekah. Tako je nastala posebna ušesa, ki ne morejo več živeti na glavi, ampak so popolnoma prilagojena življenju na oblekah (ušesne uši). Tu so položili gneče, so se parili tukaj in za hrano pa plazijo človeško telo. Uši, ki živijo na oblačilih, imajo nekoliko drugačno strukturo noge, kar jim omogoča, da se prepričljivo držijo skoraj vseh tekstilnih izdelkov.

Zanimivo je, da so uši, ki živijo zunaj človeškega telesa, niso dolgotrajne - njihovi odrasli živijo toliko kot glave - približno 40 dni. Ko je zunaj človeškega telesa, ušesa živi do 3-4 dni in umre zaradi lakote, če oseba ne obleče.

To je zanimivo

V laboratorijih znanstveniki uporabljajo uši za podgane za krmljenje uši ali jih preprosto obdelujejo pri opicah. Tukaj vsaka vaza živi brez človeka toliko, kot bi živela na osebi samem.

Toda uši, ki živijo na živalih, nimajo nič skupnega z ljudmi. Zato teh parazitov ni mogoče okužiti s hišnimi ljubljenčki.

Uši v psu

Posebne pasje uši živijo na psih (natančneje - vihra). Imajo nekoliko daljši stilettos za prebadanje debelejše pasje kože, pa tudi tace, prilagojene, da se pritrdijo na dlake psa. Ušesa pasu ne morejo parazitirati osebe in celo v primerih, ko naključno padajo na glavo ali telo osebe, umrejo v nekaj dneh.

To je zanimivo

Ušesa za pse so družina vihra, nekoliko drugačna od tipičnih ušes.Toda, kot uši, se odlikujejo po ozki specializaciji in lahko parazitirajo samo eno vrsto živali.

Cat mačka in njene značilnosti

Tako imenovana mačja ušesa, tako kot psa, spada v skupino vihrov in je prilagojena samo za parazitizacijo na mačkah. V vseh mačeh te žuželke povzročajo hude srbenje in kožne lezije ter lahko nosijo tudi jajca nevarnih helminthov.

Za osebo mačje uši niso nevarne. Uši, ki živijo na mačkah, se ne morejo pritrditi na človeške lase.

Ali uši živijo na blazinah in odejah?

Seveda uši ne živijo na blazinah in posteljnini. Vsaj zato, ker tukaj nimajo ničesar, da bi jih razumeli, in nikjer ni bilo mogoče postaviti gnit.

V nekaterih primerih lahko ušesne uši pridejo na vzglavnike z las okužene osebe in tam ostanejo več ur, čaka na možnost, da se spet lezejo na glavo osebe. Voščene uši se lahko celo usedejo v gube odej in listov, vendar ti insekti niso stalne populacije.

Toda uši se lahko prenašajo skozi brisače, glavnike in lase. Da bi preprečili okužbo, morate najprej preveriti higienske izdelke in osebo, s katero se komunicira.

Zanimiv videoposnetek: podrobnosti o ušesih in načinih ravnanja z njimi

Kako je voska in kaj je pomembno vedeti o metodah preprečevanja pedikuloze