Inkubacija razdoblje za uši: kako brzo počnu dosađivati ​​nakon infekcije

Ožujak 2019

Video: The Great Gildersleeve: Fish Fry / Gildy Stays Home Sick / The Green Thumb Club (Ožujak 2019).

Anonim

Naglavne uši - paraziti so zelo visoko specializirani, ne samo v naravi moči, ampak na kraj njihovega bivanja. Lahko živijo le na lasišču osebe in njegovih najbližjih sorodnikov - nekatere vrste opic. V skladu s tem je življenjski cikel in biološke lastnosti, vključno z inkubacijsko dobo za uši v veliki meri prilagojena in je odvisna od načina življenja osebe.

Opomba

Takoj morate določiti pogoje. Inkubacijsko obdobje bolezni se ponavadi razume kot čas med okužbo z njo in prvimi kliničnimi manifestacijami. Lahko okužijo človeka uši glave, ta definicija ne ustreza - paraziti začeli ugriz osebo takoj po okužbi, ampak zaradi njihovega majhnega števila bolnikov, ki ga ne čutim, ali ne pripisujejo velik pomen za posamezno neugodja.

Inkubacijsko obdobje uši v biologiji je čas razvoja jajčec na ušesih. Glede na to, da so jajca vinske trte imenovana gnezda, je za entomologa inkubacijsko obdobje voskov in gred v bistvu enaka stvar. Glede na dejstvo, da mnogi bralci menijo, da je kot bolezen uši, v opisu inkubacijsko dobo, uši itd, bomo menijo, biološko, in, tako rekoč, v nacionalnem smislu. Inkubacijska doba za uši: kako hitro bodo začeli pester po okužbi

Po prvih ugrizi okuženih uši v prvih urah se pojavijo, ko se odlagajo na paraziti človeškega lasišča - žuželke ne morejo živeti brez hrane za več kot nekaj dni.Vendar pa ugrizi enega ali dveh posameznikov, ki so uspeli priti na zdrava oseba, niso posebej občutljivi in ​​pogosto ne pritegnejo pozornosti. Ker je v tem času govoriti o kakršnih koli manifestacijah ušes je zgodaj.

Pravi simptomi ušes na glavi se začnejo počutiti po treh do štirih tednih. V tem času nimfa prve generacije uspeva umakniti in odrasti, ki že množično začne ugrizati lasišče osebe.

Ob ugodnih pogojih se po treh tednih pojavi glava druge generacije, ki zaradi velikega števila že povzroči hudo srbenje in izrazito nelagodje.

Pojdite na opombo

Pedikuloza je kompleks simptomov, značilnih za ljudi s hudo okužbo ušes. V medicinski praksi se pedikuloza šteje za bolezen in se manifestira v obliki različnih simptomov, ki jih povzroča aktivnost ušes: srbenje, pustule, videz pik in alergijski izpuščaji.

Tako je v tem primeru tako inkubacijsko obdobje v ušesih mogoče šteti za tri tedne. V tem obdobju se na glavi pojavijo znaki pedikuloze: grize, draženje, srbenje in možnost okužbe z drugimi ljudmi.

To je zanimivo

Glede na pogoje življenja osebe se lahko inkubacijsko obdobje razvoja uši razlikuje. Na primer, pozimi ali severne zemljepisne širine, ko je glava človeka nenehno prekrita s klobukom in prostor dovolj ogrevan, se ušesa hitreje razvijajo - včasih se v 16 dneh v polnem ciklu razmnoževanja izvede. V srednjih širinah, ko je glava osebe pogosto odprta, se paraziti običajno razvijejo dlje.

Reprodukcija ušes: podrobnosti o genih in nimfah

Glavne uši - insekt s nepopolno preoblikovanjem.Izliv ličinke iz njenega jajca spominja na odraslega videza, a precej manjša in nesposobna za razmnoževanje. Hrani na istih stvareh, ki jih odrasli insekti hranijo - človeška kri - trikrat molji in se spremeni v odraslo žuželko.

Opomba

Ne smemo zamenjati pojmov "grenke" in "jajčne uši".

Nit je tvorjenje jajca in kokona iz lepljive snovi, ki zagotavlja ohranitev strukture na laseh. Lahko rečete, da je to nekakšen kokon. Takšna ličinka, ki je na splošno podobna odraslim insektom, se imenuje nimfa. Stopnja nimfe je značilna tudi za druge žuželke, na primer za ščurke, kobilice in bedbake. Pomembno je, da je vsaka stopnja razvoja uši relativno kratek, zato so pogoji za življenje teh žuželk so majhne, ​​in stopnja reprodukcije - je dovolj velika. Pri parazitologih je običajno imenovati žuželke, ki se jih sprosti samo iz jajčeca, ličinke in že mulcega ličinke - nimfe.

Časovni množenje in inkubacijski dobi uši

Uvedba uši v vsaki fazi so različni:

nit zorenja je od 5 do 8 dni, odvisno od temperature. Optimalni pogoji za gneče, ki zagotavljajo najmanjšo inkubacijsko dobo greznic - povprečna zračna vlažnost zraka in temperatura približno 31 ° C Pri temperaturah nad 40 ° C in pod 22 ° C se razvoj jajčevca preneha in ličinke ne izstopajo.

Ličinka prve starosti se razvije od enega dne pri temperaturi od 30 ° C do desetih dneh pri temperaturi 10 ° C.

  1. Nimfa prve starosti razvija 5 dni.

  2. Nimfa druge starosti se razvija osem dni in postane odraslih odraslih insektov.
  3. Odrasli žuželke se začnejo pomnoževati po prvem obroku po molži.Običajno v roku 1-2 dni po preoblikovanju nimf v odrasle žuželke se ženske in moški družijo, potem pa ženske polagajo 3-4 jajčeca vsak dan.
  4. Na temperaturo vpliva, kako dolgo se ušesa ušesa iz jajc. Pri 25-26 ° C se uho izoliramo 7-8 dni in pri 32-33 ° C 5-6 dni.
  5. Kako hitro se ušesa ušesa, ni odvisno od tega, kako pogosto se oprana glava ali pa se lasje zmočijo.

Čas splošnega reprodukcijskega ciklusa žuželk je odvisen od tega, koliko nokov dozoreva. Najkrajši razvojni čas od jajc do jajc je 16 dni, maksimalno se lahko raztegne na dva meseca.

Na zametku

Glavne uši nimajo skoraj nobenih obdobij lakote. Nenehno živijo na lasišču, nikoli ne zapustijo človeškega telesa. Zato v življenju teh parazitov praktično ni nobenih dejavnikov, kot je prisotnost ali odsotnost hrane.

Največja življenjska doba ušesne glave je 46 dni. V tem času lahko ženska preloži do 140 jajc.

Kaj pa druge vrste?

inkubacijsko obdobje na ušesih drugih vrst se le malo razlikuje od ušesnih glav.

Torej, v oblačilni uši, ki pripadajo isti vrsti, vendar so prilagojeni življenja na oblačilih, nimfe izlijejo po 5-8 dneh. Povprečen razvojni čas je 3-4 tedne - kot so uši.

Opomba

Včasih je izraz "izrezani grebeni" načeloma nepravilen. Ušesne nimfe lice, samice pa jih deponira ženska. Zato je treba namesto "nits loputa" reči "iz ličink iz luknjic".

Inkubacijsko obdobje sramne uši je približno 6 dni, čas razvoja ličinke pa je približno 18 dni. Njihova razlika od glavnih ušes je, da odrasla sramna ušesa živi ne več kot 30 dni, ena ženska pa lahko položi največ 50 jajc.

V ustnih ušesih se ličinke gredic ne izvalijo pri temperaturah pod 22 ° C.

Metode, ki se ukvarjajo z gnide

Destroy in enostavnost nit je povsem mogoče in celo nujno na vseh stopnjah njihovega razvoja. To se običajno uporablja posebne šampone z učinkovitimi insekticidi - Pedilin, Parazidoz, Nittifor, Pedeks, Higiya. Prej se uporablja proti uši celo kerozina, vendar pa se učinkovitost in enostavnost uporabe je, seveda, to je veliko slabša od sodobnih šamponov.

Pomembno je, da se tudi po striženje obriti glavi izperemo s šamponom in ima plastično vrečko, ker nit in uši sami lahko ostane na koži in okrog lasnih mešičkov. In ko uporabljate šampon, ki nima sposobnosti, da bi ubil uši jajca - boste morali še enkrat oprati svoje glave v 5-6 dneh.

In seveda, kadarkoli in kjerkoli, kar potrebujete za higieno: Ne obrišite z brisačo tujca, ne uporabljate nekoga drugega glavnik. Znano je, da lahko vdih preživijo dva dni v vodi, zato je kopanje na javnih mestih lahko tudi preobremenjeno.

Bodite previdni!

Koristen videoposnetek: o razvoju uši in metodah boja proti njim