Koje vrste uši muškarac

Ožujak 2019

Video: Lek za Prostatu i Otezano mokrenje - Mocan Prirodni Lek (Ožujak 2019).

Anonim

Vrsta uši na splošno so številni - samo pri sesalcih, obstaja več kot 500 vrst teh žuželk. Tako na zajedavci človeka samo dve različni vrsti uši - človeško uš (Pediculus humanus) in sramne uši (Pthirus pubis). So zlahka razlikovati med seboj, tako po videzu in na mestih njihovega habitata in parazitizma.

Pogosto se domneva pravilno, da so vrste uši pri ljudeh ne dva, temveč tri: na primer razlikuje glede glave in telesa uši. , vendar pa niso ločene vrste, ampak le oblika (znanstveniki jim pravimo morphotypes) človeške uši, edinstvene vrste uši. Ti so prilagojeni na življenje v različnih pogojih: glavobol - v laseh glave, in omara (spodnje perilo) - na oblačilih - in v času parazitizma pri ljudeh moral delati iz te razlike v načinu življenja, da je človeško telo skoraj nikoli ne izpolnjujejo in ne krišati. Laboratorijske študije so tudi pokazale, da je do popolne ločitve od njih na različnih vrstah še ni dosegel, ko so skupaj (mogoče le v umetnih pogojih), ki jih lahko krišati in proizvajajo plodno potomstvo.

spodnja slika prikazuje različne vrste uši pri človeku - človeški in javnozdravstvenega

in naslednjo fotografijo - vrst uši pri ljudeh. Najprej - naglavne uši, drugi - za obešanje:

Nasvet

ne glede na to, kako veliko je bilo uši v naravi kot celote, so posebne vrste, ki so prilagojene na življenje v samo eni obliki živali gostiteljice.Tako človek uši ne morejo živeti na telo drugih sesalcev, razen za nekatere vrste opic in pes uši živijo samo na pse - in tako naprej.

To je, uši okužena oseba ne more samo od druge osebe, ne od živali. V tem pogledu so uši bistveno drugačne od bolh. Slednji imajo podobne velikosti, lahko pa parazitirajo na mnogih vrstah gostiteljev živali.

Vse sorte uši pri ljudeh so podobni tistim, ki dopolnjujejo njihovo vzrejo ciklus poteka v telesu gostitelja ali v bližini njega - lase ali oblačila. Vse vrste uši, ki so v človeku, hranijo izključno v krvi, in za razliko od drugih parazitov ugrizne vsakega posameznika žrtvam večkrat na dan - stroškovno obroke vsakih nekaj dni, večina izmed žuželk, ki sesajo kri (npr stenice), ali celo tednov.

Uš glava

Naglavne uši - najpogostejši parazit in se pogosto najdemo tudi med ljudmi, ki živijo v normalnih zdravstvenih pogojih. Ta žuželka okuži le lasišče, le v izjemno redkih primerih, ki se gibljejo moške brke in brado.

Na splošno te vrste uši razlikujejo od Viseči nekoliko temnejšo barvo telesa - je siva-rjava. Po hranjenju, barva žuželke postane temnejši kot je bilo prej zaradi kaplje krvi v želodcu. Fotografije spodaj kažejo nekaj žuželk to obliko:

Glavna razlika od uši perila je razlika v njihov življenjski prostor.

Velikost odraslih glavnih ušes je približno 2-4 mm. Uši uši imajo dimenzije okoli 0, 6-2 mm. Jajca v ušesih se imenuje gnide in trdno namestite ženski jih določa za lase na razdalji približno 2-3 cm od površine lasišča.

Naglavne uši razmnožujejo neprekinjeno, ne glede na sezono. Oni uspevajo pri temperaturi 30-33 ° C in še večkrat v temperaturnem območju od 23 ° C do 40 ° C. Lice die se temperatura zniža pod 0 ° C ali preseže 45 ° C.

Brez dlake na glavi, je ta vrsta uši ne morejo živeti. Na spodnji sliki - uši lezenjem na šopi las:

Zato, najlažji in najbolj zanesljiv način, da bi v svojem uši, bo pričeska "plešast". V drugih primerih, morate uporabiti šamponi, pršila ali kreme, ki vsebujejo insekticide ali posebne toge in debele grebenov na uši in gnide.

cootie

cootie (drugo ime - perilo uš) je zelo podoben glavi in ​​ima podobno sestavo telesa s podolgovatim trebuh in podobnih dimenzij. Razlikuje od uši glave je barva - to je običajno bele ali svetlo sive barve z rumenkastim odtenkom, in, seveda, habitat.

cootie prilagojena življenju samo na oblačila, stalno ali zelo pogosto nahaja na človeško telo. V živo na lase ali obleko, da je oseba, ki nosi je zelo redka, da ne more. Zato je najbolj pogosto žrtve uši postanejo potepuhi, begunce in nesocialno osebnost, ne preoblečete redko pranje oblačil.

na fotografiji spodaj prikazuje te vrste uši - kopičenje parazitov videli na tkanini:

telo uš ugrizne človeka, da pod obleko in v večini primerov - v golih delih telesa.

Ti paraziti nesejo jajca (gnid) na oblačilih, ker je njihova kontrola je običajno bolj enostavno, kot je odstranjevanje uši: mora bodisi zavre ali zdravljenje nevarne za uši pomeni stvari sami, in telo temeljito očistiti, le izpiranje ostala ob insekti.

Pojdite na opombo

Vse uši lahko prenesejo dolg potop pod vodo. Pri pranju las in lasišča v dimljah so sami ne izperemo uši oklepa las, in poleg tega ostane nedotaknjen gnide. Samo posameznike lahko izperemo, ki so bile nato na koži.

Pubična vaza

Od vseh vrst ušes v človeški sivi vazi - najmanjša. Vzorec odraslega ne doseže dolžine največ 2 mm in ličink prve starosti - le približno 0, 5 mm. Brez mikroskopa so te žuželke podobne majhnim rjavim točkam, ki so rahlo sploščene.

sramne uši vpliva skoraj izključno poraščen del telesa, v dimljah, v redkih primerih lahko traja prebivališče in pod pazduho, in v nekaterih primerih (še posebej, če je okužba z vodo) - na obrvi in ​​trepalnic

Pod drobnogledom, je jasno vidna razlika oblika telesa sramnih ušes iz človeške uši (glava in telo) - parazit je veliko krajši in ima več noge od telesa. V lahko fotografija spodaj vas videti obe vrste uši na visoki povečavi:

Sramne uši se najpogosteje prenaša s spolnimi odnosi, in s tem okužil njih velja neke vrste spolno prenosljivih parasitosis. Vendar pa se v nekaterih primerih prenašajo ušesne uši na vodo ali ob uporabi običajnih oblačil.

Zanimivo je,

Strokovnjaki pravijo, v zadnjih letih pa je padec okuženi sramne uši in zmanjšati število parazitov na splošno. Menijo, da je eden od razlogov za to - moda za obrito sramnih dlak, zaradi katerih insektov izgubili le ustrezne pogoje za njihov obstoj.

Uši v drugih živalih

V drugih živalih so vrste lice veliko drugačne po velikosti in obliki telesa.

Na primer:

  • Hare voščica, ki je prekrita z dlakami in zelo gostim telesom. Parazitira več vrst zajcev in kuncev.
  • Svinjska ušesa, dovolj velika in dolžina telesa okoli 5 mm. Sedi za ušesi, na greben vratu, trebuha in nog domačih prašičev in divjih prašičev.
  • Ženska vaza, ki pripada skupini viharjev. Poleg krvi gostitelja lahko tudi jesti kos kože in izloča kožne žleze živali.
  • Slonovi uši, prilagojeni pomanjkanju lase od lastnika, saj ima razširjen konec proboka, zaradi česar se drži čvrsto na koži.

Na spodnji sliki so prikazane nekatere od teh vrst ušes. Vse vrste, ki živijo na živalih, niso nevarne za ljudi:

Poleg samih ušes so tudi zelo dobro znane čarovnice na živalih. Imajo več kot 3.000 vrst in vodijo življenjski stil, podoben uši. Njihova glavna razlika od resničnih ušes je sposobnost, da jedo ne le kri, ampak tudi različne derivate kože gostitelja. Še bolj številne puhoedy pri pticah, vendar se od ušes razlikujejo še več funkcij.

Glede na to, kakšne so ušesa, ne morete opozoriti na slavni knjigo.

Ni tipična ušesa, temveč se nanaša na poddružino senoidov in krme na različnih organskih ostankov: od različnih živil, do knjig vezave. To ni nevarno za osebo.

Zanimiv video: podrobnosti uši in metode ravnanja z njimi

Jubičnimi uši pod mikroskopom