O tajga krpelja i opasnost od ugriza na ljude

Ožujak 2019

Video: TAJEMNICE NRD: Tajny schron dowodzenia U-Bootami - Kryptonim "Tajga" (Ožujak 2019).

Anonim

Tajga klopi je eden izmed najpomembnejših in znanih članov družine klopov. Z obsežno področje distribucije in visoko stopnjo ekološke plastičnosti, je ta tip sposoben prevzeti vodilno pozicijo v severnih ekosistemov v naši državi.

Taiga klop se razprostira na ozemlju, ki se razteza od Tihega oceana do evropskega dela nekdanje ZSSR. Območje se razteza od Kamčatke in Kurilskih otokov skozi celoten južni del sibirske tajne do Leningradske regije. V Aziji se vrste najdemo v južnih regijah, naselili okoli Altaj, ki je še eno področje, prekine in klopi je našel že v gozdovih Tian Shan.

Glavni habitat parazita je taiga (njene različne variante) - torej ime vrste. Vendar pa, kot je velika področje distribucije velja tudi za druge naravna območja: doma, da si ogledate listavcev iglavci in listavci gozdov, včasih je kljukica na voljo na območju gozda. Glavni omejevalni dejavnik pri porazdelitvi vrste je vlažnost, ki se postopoma zmanjšuje proti jugu.

Povečano zanimanje znanstvenikov za tovrstne zaradi dejstva, da je Taiga klopi prenašalci povzročiteljev nevarnih človeških in živalskih bolezni. Prvič je encefalitis, ki ga povzročajo klopi - akutna virusna nalezljiva bolezen, ki prizadene živčni sistem.

In ne samo Taiga klopi encefalitisa mehanski prenos povzročitelja bolezni, ampak tudi za dolgo časa ohranja virus v telesu, s čimer se ohranja svojo sposobnost preživetja. Zato je stik s takimi pršicami vedno nevaren za ljudi.

Taiga klopi in drugi klopi

Pred razpravo o zanimivih značilnosti biologije tajge klopi, je koristno imeti idejo njenega sistematičnega položaja (ki upošteva sistematika). Z enostavnimi besedami je to stališče vrste v sistemu celotnega živega sveta.

Zanimivo je,

V binarno nomenklaturo Linnaeus, vsako ime vrste, je sestavljena iz dveh besed: 1 - ime rodu, skupin vrst, in drugi - samo vrste. Nekako prišel v družini, družini v skupinah ali naročil, ki jih v zameno - v razredih, itd Poznavanje splošnih značilnosti zlasti taksonomsko (razred družini) je lahko določili, katera uporablja eno ali drugo obliko… Skladno s tem se raziskovalcem ni treba posebej spominjati opisa vsake vrste, dovolj je poznati splošne značilnosti, ki znatno poenostavljajo študijski problem.

Latinsko ime tajge pršice je Ixodes persulcatus (popularno imenovan gozd ali evropski). Vrsto je leta 1930 opisal nemški akakolog (strokovnjak za mite) Schulze. Kopijo je našel raziskovalec na Daljnem vzhodu, v dolini Amur.

Aktivno učenje te vrste se je začela s časom, ko je bilo pojasnjeno, vodilno vlogo pri prenosu povzročiteljev klopnemu meningitisu. Nato so bili podatki o biologiji in distribucijo tajge klopa uporablja izjemno parazitologijo, akademik EN Pavlovsky, da upraviči svojo teorijo naravne stransko narave-vektor prenašajo (prenaša skozi zadnji glavni nosilec) človeških bolezni.Že v osemdesetih letih 20. stoletja je bilo znanih več kot 3000 publikacij, ki se ukvarjajo z vidiki življenja pršic.

Ixodes persulcatus spada v družino Ixodidae (Ixodidae), katerih predstavniki so začasni eksoparaziti ljudi in živali. Družina je del ixodids moštva podrazred klopi (Parasitiformes) razred pajkovcev.

Rod v svetu svetovnega živalstva predstavlja več kot 200 vrst, na ozemlju držav nekdanje ZSSR pa okoli 20 vrst. V rodu je sestavljen iz več vrst tesno povezanih, ki so bili mnogi raziskovalci zamenjali s tajge kljukico: I. pavlovskiy, I. kashmiricus, I. nipponensis, I. kazakstani. Treba je opozoriti, da ta okoliščina ne bi mogla vplivati ​​na podatke o distribuciji in številčnosti vrste.

Ta trenutek je zelo pomemben in zahteva posebno pozornost, saj vse enake vrste ne prenašajo encefalitisa, njihova porazdelitev pa je lahko lokalna. Da bi razlikovali taiga od nobenega drugega ixodida, je treba poznati posebnosti svoje strukture (morfologija). O tem bomo razpravljali še naprej.

Zunanja struktura tajge klopa in prilagajanje parazitizma

Taiga kljukico nanaša na vrsto členonožcev, tako da ima značilno strukturo vseh členonožce. Vendar pa je glavna značilnost vseh predstavnikov arachnids (in pršic, med drugim), da njihovo telo ni razdeljeno na več segmentov.

Nasvet

Vsi členonožcev sprva metamerična strukturo, to pomeni, da njihovo telo je sestavljena iz večjega števila enakih segmentov, ki se izvajajo na par krakov. V času evolucije se je zmanjšalo število segmentov, razlikovali so se oddelki, kjer so segmenti izvajali druge funkcije in se zato razlikovali po strukturi.V pajkovci, kot so klopi, veliko segmentov kondenzirana, in telo je izgubil svojo prvotno obliko. To je pomembno z vidika biologije kot množico segmentov, prekriti s trdo lupino, bi zmanjšala raztegljivost pokriva, in klopov ne more absorbirati potrebno količino hrane.

Taiga kljukica Telo je sestavljeno iz dveh oddelkov: capitulum (sprednji del telesa zastopnika mouthparts) in idiosomal (preostanek telesa). S pomočjo ustnika, ki ima probobcis, je kljuk pritrjen na gostitelja in v krmi. Na splošno je gnathosoma precej zapletena.

Poenostavljeno rečeno, pršice ima obliko prožne vreče, se oblika, ki se razlikujejo od okrožnici do eliptična. Na videz, dobro nahranjene in nehranjenimi klopi je precej drugačna:

Body lačen klopi sploščen dorsoventrally da poveča svojo okretnost med listne stelje ali lastnika pokrova las. Ixodes persulcatus top prekrita z debelo chitinous povrhnjice, ki je, kljub elastičnosti členonožcev dobro zaščiteno pred sovražniki.

Nasvet

klopi telo v resnici je zelo elastična, kar je bistvenega pomena za njihovo prehrano. Kljub temu, zdrobiti klopi roke, če ne nastavi na telesu, je praktično nemogoče. Če se ugriz še vedno izvaja, je strogo prepovedano squash grizli pršice.

Velikosti lačnih posameznikov lahko presegajo 10 mm, pijača kri pa 20 mm. Obloge se razlikujejo po barvi, odvisno od tega, kdaj je parazit hranil. Na primer, lačna ženska ima rjavo barvo, ima briljanten rdečkast ščit. S krvavitvijo telo postane svetlejše in postane sivkasto.

Na opombo

Barva prevlek je precej spremenljiva in ni odvisna samo od stopnje nasičenosti, temveč tudi od naravnega okolja in podlage, kjer je živela pršica. Zato ne poskušajte določiti vrste klopov samo v barvi, saj se ta značilnost zelo razlikuje.

Aparat za peroralno gripo (gnathosome) se nahaja na sprednjem delu telesa, usmerjen naprej in je poravnan z dorzalnim delom. S telesom je fleksibilno členljiv, kar zagotavlja boljšo pritrditev in manevriranje. Uporaba ustnika, je kljuka pritrjena na gostitelja in sesati kri.

Gnathosoma je sestavljena iz več funkcionalnih oddelkov, vključno s proboscisom, stilirajočimi šipi (modificirani helièeri), pa tudi pedipalami, ki izvajajo otipljivo funkcijo.

Na dnu proboka je kapsula, v kateri so obrobljeni deli oralne naprave zaprti. Štiri segmentirane palpi so pritrjene na stranice podnožja, ki izvajajo otipno funkcijo. Z ventralne strani je izrastek, tako imenovani hipostom. Ima obliko podolgovatega valja s halo kavljev.

Helikerke se nahajajo nad nadzorom in so zaprti v posebnih primerih. Ko so ugriznili, so rezali gostiteljeve pokrove, kot so noži. Potem se injicira s hipostomom, katerih trnki so varno pritrjeni v tkivu žrtve.

Na spodnjih slikah je prikazana struktura ustnika tanga:

Opomba

V rano se injicira anestetik, zato vam ne bo čutilo, da vam je klopček sesan. Poleg tega so v slini tajne klopi vsebujejo antikoagulante, ki preprečujejo strjevanje krvi. Na pršico bi običajno lahko jedli ne utrjene krvi, veliko je dodelila slini parazita.Za osebo je nevarno, da ne gre za izgubo krvi, temveč dejstvo, da so skupaj s slino povzročitelji bolezni, katerih nosilec je tanga, vstopiti v telo.

Telo parazita je pokrito z gostimi komolci. V vseh klopavščinah so prisotna neizrekljiva trda področja integrata - ščitov.

Dorsalni ščit moškega je trdna, ki pokriva celotno telo. Ličinka, nimfa in ženska sta kratek in pokrivata le sprednji del hrbtne (hrbtne) površine. Abdominalne drsnice se pojavljajo samo pri samcih in zasedajo skoraj celotno trebušno površino telesa.

Moški, ženske in nimfe tanga so prikazani spodaj:

S hrbtne strani so na telo pritrjeni 4 para nožev s spojeno strukturo. Veliko specializiranih virov izpolnjuje identifikacijo klopov žuželke, ki je zmota: žuželke vedno 6 hoje noge in klopi - 8

oči v tajgi klopi tam. Iskanje proizvodnje poteka s pomočjo palpov na ustniku, ščetin, ki se nahajajo po telesu (trichobotria), in posebnih organov kemične občutljivosti, ki se nahajajo na nogah. In tik, ki nima vizije, ki se opira na svoje kemične, termo- in mehanoreceptorje, se dobro spopada s problemom iskanja plena.

Nasvet

Da bi razlikovali tajge kljukico od drugih, bo zelo problematično kri-sesanju klopi laika, ker bi to moral vedeti vse podrobnosti o strukturi parazita. Zato je človek na ulici bolje upoštevati naravo območja, v katerem se pršica sreča s pršicami in ali ustreza habitatu parazita. Če je odgovor pritrdilen, je v tem primeru najbolje, da telo postavite v 70-odstotno raztopino alkohola in se obrnite na strokovnjake.

Življenjski cikel

Življenjski cikel tujega klopa poteka po načelu, ki je skupen vsem kljukam (glej str.reprodukcija klopov). Ontogeni traja 3 leta. V tem obdobju se Ixodes persulcatus loteva štirih stopenj razvoja: jajce, ličinke, nimfe in odrasli primerki (imago). Prehod med temi fazami je molji.

Prehrana je zelo pomembna za popoln razvoj klopov. Za razvoj jajc je treba žensko popolnoma hraniti. Linije so tudi posamezniki, ki ne potrebujejo hrane.

Za taega klopa je značilna sprememba lastnikov. Ličinka in nimfa se hranijo z majhnimi glodavci in ptiči, ki vodijo zemeljski način življenja. Odrasli posamezniki (imago) raje velikih sesalcev, zlasti - ljudi.

Posebnosti prehranjevanja tajske klopi

Hrana je odločilen dejavnik pri razvoju in stanju populacije tajga mite. Parazit leži na čakanju na svoj plen v tipičnih habitatih, razen v primerih, ko so bila jajca takoj odložena na gostitelja in ličinam ni treba iskati žrtve.

Pomembno je omeniti, da pršica aktivno ne išče gostitelja, ampak se drži počakajočega pogleda.

Pomembno vedeti

Pršice Ixodid nikoli ne pade na drevo in grmičevje. Taiga mite - prebivalec izjemno travnatega sloja. Žival je pritrjen na konec rezila, ki potegne prvi par udov naprej. Prvič, vam omogoča, da se hitro pritrdite na volno ali oblačila bodočega lastnika. Drugič, organi kemične senzacije, ki se nahajajo na prvem paru ekstremitet, omogočajo natančno določitev pristopa in smeri gibanja žrtve.

Po vstopu na telo gostitelja se klop takoj ne vpije, vendar za nekaj časa izbere mesto za pritrditev. Pogosto so to težko dostopna mesta za česanje, z redčimi kožami in visoko stopnjo krvne slike.Živali imajo grmičevje, ušesa, območje okoli oči. Pri ljudeh - ušesa, dimeljska regija, aksilarne votline.

Po hoji v naravi najprej preverite, ali je telo prisotno na teh območjih. Kot že omenjeno zgoraj, ne boste občutili ugriza. Tiket bo neboleč odrezal kožo in vstavil hipostom, okronan z zobci. Zobje imajo podobno strukturo trnkov, zato poskusite na silo vleči kljukico iz telesa - je nesmiselno in nevarno.

Trajanje moči parazita odvisna od njene spola in fazi življenjskega cikla - običajno giblje od ene ure do nekaj dni. Vendar pa zaradi znatnega povečanja velikosti telesa klopi, boste opazili veliko prej, kot je končno hrani.

Epidemiološko Tveganje

ixodids biološki vektorji povzročiteljev človeških in živalskih bolezni, kot so virusi, Rickettsia, Anaplasma, spirohete, itd Vendar Taiga klopi -. Med njimi najbolj pomembno, saj gre za nosilec za pomlad-poletje klopnemu meningitisu - nevaren virus prenosljiva, naravna žarišča, ki vplivajo na živčni sistem.

Poglejmo, kaj pomenijo vsi ti izrazi pri karakterizaciji bolezni. Obstaja skupina bolezni, imenovane naravne žarišča. To pomeni, da je virus ali bakterija, ali pa preprosto (ni pomembno), lokalizirane v naravi v podporo telesa (kurišča). Razmnoževanje patogena v tem naravnem rezervoarju se ne pojavi, le ohranjen povzročitelj v njej. Takšna združenja lahko obstajata že več sto let in nikomur ne škodijo. Če pa se pojavi občutljiv organizem na območju, na katerem se lahko patogen rastejo in se razmnožujejo, nato pa izbruhne epidemija. Ko dovzetni organizem izgine z navedenega ozemlja, se osredotoča na bolezen, vendar patogeni sami ne izginejo.

Kako je prenos povzročiteljev bolezni od dajalca do prejemnika? S pomočjo prevoznikov, ki so pogosto členonožci. Takšne bolezni vključujejo malarijo, lišmanijo, spalno bolezen in druge. Torej, bolezni, ki se prek takšnih nosilcev prenašajo na ljudi, se imenujejo transmisivne.

Encefalitis, ki ga nosi klop, katerega virus nosi taiga, ni nobena izjema. Menijo, da so naravni rezervoar encefalitisa majhni glodalci. Klopi skupaj s svojo kri pridejo v njihova telesa in virus bolezni. Potem se skupaj s slino virus vnese v človeško telo, kjer se začne množiti. Nato oseba boli.

Toda virus se ne pomnoži v telesu telesa, samo njena "vitalnost" se vzdržuje na zahtevani ravni, preden končni gostitelj vstopi v telo.

Jasno je, da ni vsaka taiga klop nosilec encefalitisa, vendar človeški stik s tem parazitom predstavlja veliko nevarnost.

Na opombo

, ki jo povzroči encefalitis, je zelo nevarna bolezen, značilna je poškodba možganov, nevrološki zapleti in pogosto povzroči smrt. Metode specifičnega zdravljenja encefalitisa še niso razvite, zato je preventiva najboljša zaščita. Vaša varnost je odvisna od vaše previdnosti.

Bolezen, s katero je taiga tik nosilec

Zdravstvena vrednost tajske oznake je tudi v tem, da poleg encefalitisa prenese tudi:

  • Kemerovo vročino.Kemerovo vročina je razširjena v Sibiriji, ki jo povzročajo reoviruse. Naravni rezervoarji so ptice. Sprva se lahko bolezen prenese brez simptomov, v kasnejših fazah na telo v obliki mehurčka, tekoč pojavi izpuščaj, obstajajo znaki miokarditisa, meningoencefalitisu. Nevarnost je, da virus traja nedoločen čas v populaciji mite;
  • Borelioza (bolezen lymke), ki jo povzroči tkivo, je bolezen, ki jo povzroča spirochete. Inkubacijsko obdobje traja približno en mesec. Prvi znak okužbe je, da mesto ugriza po otekanju klopi nabrekne in postane rdeče in se ne izčrpa. To pomeni, da morate sprejeti nujne ukrepe. Če se bolezen začne, se lahko pojavijo resni problemi s kardiovaskularnega sistema, živčnega sistema, kože in sklepov;

  • Tularemija je bakterijska bolezen, ki se prenaša na osebo ne le skozi ugrizni klop. Značilen zaradi poškodbe limfnega sistema. Nosilci povzročitelja bolezni so majhni glodalci.

Na koncu je treba opozoriti, da tudi ob spoštovanju preventivnih ukrepov ni vedno mogoče preprečiti stika s pršicami. Zaprta oblačila in repelenti ne zagotavljajo 100% varnosti. Če živite v krajih, ki so del habitatnega tigra, je najboljša rešitev cepljenje.

Zanimiv videoposnetek: kako utripa kljuka (makro)

Kaj naj naredi z ugrizom