Kako je reprodukcija šuma krpelja

Ožujak 2019

Video: Cooking Outdoors at the Cabin: Steak and Fries on the Campfire (Ožujak 2019).

Anonim

klopi (družina ixodidae) - majhna skupina pajkovcev. Ta družina je ena od najbolj raziskanih, saj vključuje največje nevarne parazite ljudi in domačih živali. svetovni družina več kot 600 vrst, in v sodobni Rusiji izjavil o 60.

Vse klopi - paraziti čas . Čas, ki ga imenujemo zato, ker so na telesu gostitelja ni vseživljenjsko, vendar le v moči (moč krvi je ključnega pomena za proces razmnoževanja pršic, kot je dodatna hrana ni tipično za njih).

Povečano zanimanje za te družine je posledica predvsem s tem, da so njeni zastopniki prevaža nevarne bolezni, kot so encefalitis, tifus, tularemijo. Z epidemiološkega vidika, najbolj zanimivi so tajgi klopi (lat. Ixodes persulcatus) in pes klopi (lat. Ixodes ricinus), ki so zelo razširjeni v Rusiji in so nosilci klopnega encefalitisa.

O tem, kako se pojavi reprodukcija teh klopov, bomo nadaljevali in govorili ….

Reprodukcija mase in razdelitev klopi

Kljub temu, da je pes in Tajga markirati precej pogosti v našem ozemlju, za soočanje z njimi ne more povsod. Živijo v listavcih in iglavcih gozdovih z bujno travnato in grmovsko vegetacijo.Poleg tega je vroče območje, bolj vlažna območja, ki jih pršice prenašajo, in obratno.

Tipični habitati klopov so dobro osvetljeni sončni vlažni robovi gozdov, poti in travniki parkov, vegetacija blizu vodnih teles. Če klop ugotovi ugodne pogoje za življenje, začne aktivno razmnoževati.

Aktivni klopi številk so opisani za klopke, kadar je veliko, ugodno območje koncentrirano veliko število odraslih in njihovih ličink. Ni nujno, da se pojasni, da je izpostavljenost klopom je, ko oseba vstopi v takih habitatov skoraj neizogibno.

Centri za množično razmnoževanje pršic na severu Rusije nastanejo na mejah različnih naravnih habitatov (tek na smučeh), medtem ko je krčenje gozdov paraziti selijo na pašnik, kjer je aktivno hranijo živali. V naravi množenje pršic je omejeno z nizko gostoto žrtev, na pašnikih lastnikov je več kot dovolj.

Fenomen množične razmnoževanja je tudi nevaren, ker ko prebivalstvo doseže določeno gostoto, se v sosednja območja množično razprši parazitov, kjer se v času pojavijo tudi izbruhi števil. Če se sestava te populacije sestavljajo spone nosilcev koli bolezni, kot so encefalitis, bolezen migrira skupaj z njihovimi "mojstri" dlje in dlje. Lahko ogrozi visoko incidenco med ljudmi in celo epidemijo.

Izberite kraj s precejšnjo verjetnostjo takega izbruha, je mogoče, vendar je zelo težko napovedati, saj je razmnoževanje pršic odvisno od številnih dejavnikov (glej. V nadaljevanju), tudi od vremenskih razmer, ki so v posameznih letih zelo različna.

Značilnosti življenjskega cikla

Življenjski cikel je celotno obdobje razvoja in trajanja organizma - v tem primeru od jajca do odraslega odraslega. Življenjski cikel klopov encefalitisa je precej zapleten, za katerega je značilna sprememba gostiteljev in traja več kot 1 leto. Sestavljen je iz jajca, ličinke, nimfe in odraslega (imago).

Začnimo opis življenja in razmnoževanja klopov s sestanka spolov. Moški in ženske navadno najdemo v naravi, a manj redko - na gostiteljskem organizmu. Slednje so manj značilne, saj so možnosti parazitizacije 2 pršic na enem organizmu sorazmerno majhne.

Po odkritju moškega se ženka opleli. Mehanizem prenosa semena je zanimiv. Kopičenje ali nakopičanje se ne pojavi. Moški listi na substratu so posebna torba s spermatozo (spermatophore), ki ščiti spermo od delovanja zunanjih dejavnikov. Ženska gnezdi v kapsulo in jo ujame s posebnimi lopaticami, ki se nahajajo v bližini genitalne por, kot so pincete. Tako se opravi gnojenje.

Opomba

Moški in ženski ixodidni klopi se lahko med seboj razlikujeta celo do laika. Če pogledate na tik od zgoraj, lahko vidite, da je njegovo telo pokrito s svetlečim gostim ščitnim ščitom, ki izvaja zaščitno funkcijo. Pri moških ta ščit pokriva celoten hrbet, telo pa se ne more močno raztegniti, če ga hranite. Pri ženskah je skutelum manjši in pokriva samo polovico hrbta, zaradi česar lahko njegovo telo raste večkrat.

Po oploditvi samice aktivno iščejo plen za hrano. Za pršice je značilna tako imenovana "gonotrofna harmonija", ko je proces prehranjevanja tesno povezan z zorenjem jajc.Z enostavnimi izrazi bodo skoraj vsa hranila, pridobljena iz krvi, šla v razvoj jajc.

V skladu s tem vsakemu ovipositionu sledi krvavitev. Zaradi tega so ženske zelo nezaslišane - njihova bogata hrana je ključ do uspešne vzreje. Moški jemljejo manj pogosto in v veliko manjših količinah. Pri nekaterih vrstah pršic moških sploh ne jedo in po prenosu semenskega materiala umrejo.

Zanimivo je

V nekaterih vrstah ixodidov se moški sami ne iščejo. Med seksualnim procesom prebodijo pokrove ženske in hranijo vsebino njenih črevesja, ne da bi ji povzročile znatno škodo. To ima tudi majhen učinek na oviposition.

Ženske so v vreli vodi dovolj dolgo, v povprečju približno 10 dni. Mehki pokrovi omogočajo porabo večjih količin krvi. Moške včasih hranite dovolj in 20 minut.

Ženske klopi začnejo polagati jajca v enem tednu ali mesecu po končani prehrani (stopnja zorenja jajc je odvisna od zunanjih dejavnikov). Polaganje traja približno mesec dni, medtem ko pršica položi jajca v majhne skupine, ko zorenja.

Klopi so zelo plodni - v njihovih sklopkah je mogoče najti do 2.000 jajc. Število jajc je odvisno od tega, koliko je bila ženska dobro hranjena, dejavnik tesnobe pa ima pomembno vlogo. Za ženske klopi je tudi značilna dodatna prehrana, če prva ni bila dovolj. Včasih se pršice hranijo neposredno v času polaganja jajčec, kar je seveda daljše.

Sklopi se nahajajo na tleh v naravnem okolju ali (veliko manj pogosto) - na gostiteljevem telesu, kar povečuje možnosti za hranjenje bodočih ličink.

V roku enega meseca po polaganju izločijo ličinke iz jajc. So majhne, ​​navzven podobne odraslim klopom, vendar obstajajo številne razlike. Ličinke imajo 3 pare nožnih poti (kot pri žuželkah) in ni odprtin za genitalije.

Nekaj ​​časa po odhodu iz jajca ličinke sedijo na zidu, čaka, da se njihovi zunanji pokrovi utrdijo. Potem pa lezijo v iskanju žrtve.

Združevanje ličink na krempljih je znano tudi po utrjevanju pokrovov - lačni posamezniki ne razpršijo, temveč počakajo na prihodnost plena na površini rastlin ali zemlje. Potem gostitelj ni pritrjen niti ena ličinka, temveč več. To oslabi imunski odziv organizma žrtve in spodbuja boljšo nasičenost ličink.

Ličinke hranijo 2-4 dni, potem pa so ločene od gostitelja ali pa so nekaj časa na njem, ki ga uporabljajo kot zatočišče. Potem spet spadajo v naravno okolje, kjer se spustijo v nimfe.

Simboli klopov so podobni imago (odrasli posamezniki), imajo 4 parov hojnih nog, ovalno telo s tesnimi pokrovi, vendar še vedno ni odprtin za genitalije.

Muljenje v življenjskem ciklu teh parazitov se lahko obravnava kot vrsta diapozitiva, v kateri se pršice ne hranijo in se ne premikajo, kompleksni biokemični procesi potekajo v telesu. Tudi po pretvorbi ixodidov ne morejo aktivno živeti nekaj časa, ker se spremembe v telesu nadaljujejo.

Moult je potreben za vse členonožce, saj gosta kičast zunanji skelet preprečuje rast in razvoj. V tem majhnem časovnem obdobju, medtem ko se stare kritine opustijo, nove se še niso strdile in telo raste. Preostanek časa se porabi za pripravo tega postopka.

vrsta fazah razvoja omogoča sčasoma začnejo hraniti na večji plen in imajo druge ekološke niše - to je pomemben evolucijski mehanizem za zniževanje prehranjevalne Stazione in intra konkurenco, tako da - povečati možnosti prebivalstva v aktivni reprodukciji.

Odrasli posamezniki ne rastejo, njihov videz ostane nespremenjen.

Zanimivo je,

obliko telesa in velikosti za odrasle klopi, kot tudi žuželke, so nespremenljivi in ​​poseben značaj, ki se lahko določi telo. Dober primer so ladybugs, velikost telesa in število točk, na katerih ostanejo stalne in služijo za identifikacijo vrste.

Nimfe hranijo gostitelja približno teden dni, potem pa ga zapustijo. Čez nekaj časa gre bodisi za prezimovanje bodisi za odraslega. Ličinka, nimfa in odrasli lahko zimo.

Obstajajo primeri zimskih klopov v ušesih in drugih delih telesa kopitarjev. Toda več klopov prezimovanje v njihovih naravnih habitatov: posadimo DENDRITE, v tleh, pod skalami in starega lesa, pod lubjem odmrlih dreves, v rovih sesalcev in ptic gnezda. Včasih pršice ostanejo na kmetijah, v kmetijskih poslopjih, kjer jih pripeljejo domače živali.

Na splošno, diapozit v kljukicah ixodid ni obvezen, torej ni obvezen. Pri dovolj visokih temperaturah pršice ne morejo pasti v stanje počitka in se nadaljujejo v zimskih prostorih.

Za večino ixodidov je življenjski cikel tri leta. Splošna shema izgleda takole:

  • Imago spomladi (april-maj), je aktivno napadajo vretenčarjev. Za to obdobje je značilna največja dinamika tajge in pasjih pršic, zato je treba pri sprehodu v naravo biti še posebej previdni.Konec poletja se odrasli praviloma ne hranijo na živalih. Ličinke se pojavijo v drugi polovici poletja. Ne glede na to, ali so polne ali ne, je umik za zimo;
  • V drugem letu se ličinke razvijejo in izlijejo v nimfe. Lačen in dolgčas nimfe gredo v zimo;
  • V tretjem letu že nimfe krme aktivno, in ob koncu poletja pa v odraslih. Jeseni žrtve imago niso iskane in takoj spadajo v diapozo.

Zdaj postane jasno, zakaj se nevarnost stika s pršicami poveča spomladi. Na območjih s suho vročega vremena cikla lahko poteka dokaj hitro, v roku 1-2 let - nato dinamika uspešnosti so visoka, ne le spomladi, ampak tudi jeseni.

V laboratoriju so bile izvedene študije o trajanju razmnoževanja ixodidnih klopov na splošno. Rezultat so podatki, ki variira v širokem razponu: od 200 do 2000 dni (razmnoževalni hitrost v naravi ustreza sredi tega območja).

Tako je življenjski cikel pršic je značilna le za dolgo življenjsko dobo, diapavze in molts, ampak tudi spremembe lastnikov, kot tudi menjavanja parazitizma s prosto živijo življenja. Še naprej bomo govorili o raznolikosti lastnikov.

Živali, na katerih gomolji razmnožujejo

Pasje in taige pršice uporabljajo veliko gostiteljev. In tako toplokrvne in hladnokrvne živali lahko postanejo žrtve. To so veliki domači in divji artiodaktili, konji, ovce, divji merjasci. Manjše živali: psi, mačke, badgerji, zajci in drugi.

Naslednja slika prikazuje primer parazitizma velikega števila pršic na telesu losi:

široko paleto parazitizma opazili na malih glodalcih, vključno z njihovimi Burrows: polhov, voluharjev, lesa miši.Takšne žuželke, kot ježa in mol, tudi klopi niso odvzeli svoje pozornosti. Med plazilci so opazili parazitizem pri kuščarjih in kačah. Najljubši plen nimf so ptice, ki vodijo sedentarno življenje.

Razvoj klopov encefalitisa poteka v skladu s tipom treh gostiteljev. To pomeni, da se v celotnem življenjskem ciklu klopi hranijo na tri različne, sistematično, živali.

Ličinke izberejo manjšega gostitelja. Masivno jih najdemo na miših, vevericah, ježih. Za ličinke je značilno tudi hranjenje plazilcev in včasih dvoživk, ki jih nimfa že izogne. Nimfe izbirajo gostitelja večjega - na primer, pes, mačka, različne ptice. Taiga klopi raje mladi Grouse.

Opomba

Nimfe v klopih izvajajo tudi funkcijo ponovne naselitve. Za to uporabljajo različne živali. Prsti na volno se lahko prenašajo na dolge razdalje. Migrirajo tudi z letečimi pticami, zato so nimfa v nenavadnih habitatih. Ta pojav je prejel ime zoochori.

Dejavniki, ki vplivajo na razmnoževanje pršic

Na hitrosti razmnoževanja klopov močno vplivajo zunanji dejavniki.

Tu so najpomembnejši izmed njih:

  • Temperatura. Eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vpliva na intenzivnost razmnoževanja klopov, je temperatura. Klopi so precej hladni, mnogi med njimi naseljujejo severne zemljepisne širine, vendar je še posebej nevarno, da imajo v zimski sezoni hudo zmrzovanje. Starejši je klop, bolj odporen je na učinke nizkih temperatur. Pri -10 ° C, ličinke, nimfe in odrasle preživijo več kot 7 dni, vendar to ni meja. Z bolj hudimi zmrzali so vključeni mehanizmi za zaščito obnašanja - pršice se skrivajo pod snegom, v zavetiščih, obrežjih, kmetijskih poslopjih, kmetijah.Delovanje visokih temperatur tudi negativen vpliv na sponko - ko pregreta kršil presnovnih procesov, zmanjšano aktivnost in željo po hrani. Treba je upoštevati, da je na površini telesa gostitelja temperatura običajno višja kot v naravnem okolju. Maksimalna temperatura ne presega + 50 ° C;

  • Vlažnost - igra zelo pomembno regulativno vlogo pri razvoju in razmnoževanju klopov. Kleparice se izogibajo neposredni sončni svetlobi ravno zaradi nevarnosti izgube vlage v telesu. Vsi členonožci, kljub gostim pokrovom, zelo hitro izgubijo vodo iz telesa. Tako močan zunanji skelet ne ščiti pred dehidracijo. Prekomerna izguba vlage preprečuje lipidni (vosek) plast. Vroče in suhe podnebje, v katerem živi določena skupina, bolj razvita je ta plast. Mehke prevleke klopi hitro mimo vode, ki močno vpliva na stanje telesa in posledično za prihodnjo vzrejo. V sušnih letih, se je število klopov močno zmanjšala, medtem ko so leta z močnem deževju značilna izbruhi množično razmnoževanje;
  • Antropogeni faktor. Ljudje, ki kršijo naravne habitate klopov, spreminjajo prehranjevalne verige in uničujejo običajne postaje. Pršice se morajo preseliti in prilagoditi novim razmeram;
  • Hrana. Dobro hranjene posameznike uspešno zimo, postavite več jajc. Ličinke, ki ne potrebujejo hrane, so bolj verjetno, da se prepletejo v nimfe in nimfe na imago. Plodnost je neposredno odvisna od tega, kako se v določenem letu oblikujejo ugodni pogoji na določenem območju.

Na fotografiji spodaj prikazuje napivshayasya krvi ženskih pršice:

Nasvet

To je verjel, da lahko gori vegetacije v tipično plemenskih območij in razvoj pršic znatno zmanjšanje njihovega števila, vendar to ni čisto v redu (učinek je ponavadi le začasno).Vendar bo škoda za biocenozo kot celoto pomembna. Zdravljenje takšnih območij z akaricidi prav tako ne daje vedno želenega rezultata.

Ali se lahko klopi razvijejo na psa in drugih hišnih ljubljenčkov?

Kot je navedeno zgoraj, pršice pogosto uporabljajo hišne ljubljenčke kot hrano. Psi niso izjema - verjetno so se mnogi med njimi srečali s pršicami ali po ušesu psa po sprehodu.

Kaj storiti, če niste opazili kljuka v času, in pes ga je prinesel v stanovanje? Ali se parazit reproducira neposredno na psu v sobi?

Torej, nimfa ali imago bo na vašem hišnem ljubljencu le med obroki, potem pa bodo izginili. Ne bo opazil, da bo parazit težak. Nekatera nevarnost je, da lahko jajca položite na psa. Toda ta problem se lahko preprosto reši, če je vaš hišni ljubljenček ustrezno skrben - redni pregled značilnih točk pritrditve (odrgnine, ušesa, oči) bo prihranil nepotrebne posledice.

Če vidite vašega hišnega ljubljenčka - ne panirajte. Treba je skrbno odstraniti telo parazita s pinceto, ne da bi ga stisnili, nato pa zdravite rano. Na koncu postopka temeljito umijte roke z milom in vodo. Če se bojite, da bi sam vzeli parazit, vzemite hišne živali veterinarju.

V nekaj dneh po odstranitvi klopi, pazite na psa - ali obstajajo pordelost in abscesi blizu mesta pritrditve. Toda ponavadi psi takšno parazitstvo prenašajo brez bolečin in ne bo veliko škode za zdravje vašega ljubimca.

Razmnoževanje klopov v stanovanju: verjetnost, tveganja, preprečevanje

Prehod celotnega življenjskega cikla v stanovanju je zelo malo verjeten, skoraj nemogoč. Od ljudi in domačih živali, ti predstavniki pajkovcev naleteli le kadar je to potrebno in moč pri iskanju primernih lokacij za prezimovanje. Polaganje jajčec in molz, ki jih imajo v naravnih okoliščinah.

Še vedno si predstavljamo možne različice poteka takega življenjskega cikla v stanovanju.

Torej, odrasla pršica skupaj z vami ali vašimi hišnimi ljubljenčki pride v stanovanje. Tudi pršica se lahko pojavi v hiši neodvisno, na primer iz bližnje travnate površine spomladi, skozi odprta vrata.

Za polaganje jajc je treba žensko popolnoma hraniti. Po tem se lahko jajca razvijejo normalno, če je vlažnost dovolj visoka. Nadaljnji zapleti se začnejo - od jajčec se pojavijo ličinke, ki znova potrebujejo hrano. Engorged, pršice morali pobegniti za zimo, nato pa naj bi se vse ponovi z nimfo za njeno preoblikovanje v Imago.

Zdi se, da je, za razliko od bolh in stenic, ki se srečata na stanovanjskem področju, klopi, ki ima zapleteno triletni cikel s spremembo lastnikov, ki ji je odvzeta razvojnih priložnosti v omejenem prostoru stanovanja ali stanovanjske hiše.

Torej najverjetnejši in nevaren stik s pršicami v naravi, med njihovo množično reprodukcijo.

Na koncu smo ugotovili, da tako zapleten način razmnoževanja vpliva na stanje populacije klopov na splošno. Stalne spremembe populacij in gostiteljev vodijo do velike smrtnosti med jajci, ličinke in nimfe. Vendar pa se v naravi vse povrne. Kot vsi paraziti, klopi so zelo rodovitna, in odraslim, ki živijo od dovolj mlada, da se ohrani prebivalstvo na ustrezni ravni.

Zanimiv videoposnetek: kako pršica položi jajca po ugrizu

Življenjski cikel razvoja ixodidov