Sve o kućnim žohara

Ožujak 2019

Video: Kako se rešiti smrdibuba? (Ožujak 2019).

Anonim

Insekti so najštevilčnejši, najrazličnejši in najstarejši razred vseh živih organizmov na planetu Zemlja. Toda iz tega sklopa žuželk so tisti, ki se niso prilagodili življenju v težkih podnebnih razmerah. Doma ščurki so dobili tako ime za svoj habitat.

Te vrste insektov niso udomačene, ampak se imenujejo sinantropni organizmi. To pomeni, da te živali vodijo v način življenja, ki je tesno povezan z moškim. V tem primeru gre za vprašanje človeškega prebivališča.

Kritična temperatura v življenju rdečega ščurka je 5 ° C. Pri tej temperaturi žuželka propade. Zato so v hladnem podnebju ti insekti lokalizirani v ogrevanih prostorih.

Distribucija

Sprva so bili v evropskem delu planeta razdeljeni samo črni ščurki. Prav tako so se srečali v Afriki in Aziji. Toda v 18. stoletju so v Evropo iz Azije prinesli rdeči ščurki. Zaradi svoje sposobnosti prilagajanja in izredno hitre reprodukcije so hitro potisnili "črne sosede". In do 20. stoletja se je število prebivalcev črnih ščurkov hitro začelo upadati. Na to je vplival tudi pojav raznovrstnih kemičnih pripravkov za uničevanje škodljivcev.

Rdeči ščurki se imenujejo tudi "Prusak". Tam je bila hipoteza o pojavljanju te vrste žuželk iz Prusije, in zato so začeli, da se imenuje preprosto "ščurki".

Opis in videz

Kako izgleda ščurki? Vzorec odraslega Prusaka lahko doseže velikost 10-15 mm. So rjave barve, lahko so odtenki drugačni. Na hrbtni strani sta vidni dve črni trakovi. Odrasli posamezniki imajo tudi krila, vendar ne morejo dolgo leteti. Za razliko od moškega, žensko telo izgleda širše. Stomak je drugačen in izgleda okrog. Mladi posamezniki izgledajo drugače, nimajo kril. Njihova barva je temnejša.

Če primerjate črne in rdeče hišne ščurki, na njihov videz pa je pomembna razlika:

 • Velikost Črna predstavnik te vrste v dvakrat več, kot je ingver.
 • Barva premoga je črna.

V nasprotnem primeru so podobne:

 • Imajo plosko kitno lupino.
 • Trije pari nog z kremplji in sesalci.
 • Obstajajo krila.
 • Imajo dolge antene - organ čustev.

Otroka živi približno 20 do 30 tednov, to je približno šest mesecev. V tem času, ženske proizvajajo 4 - 9 ootec. Ooteca je vrsta posode, kjer ženka položi jajca. Nosi jo na spodnji površini njenega trebuha, kar omogoča varno preživetje potomcev. Oothek izgleda kot trdna pravokotna škatla.

Značilnosti domačih ščurkov

Domaći ščurki so vseobsevedni. Z lahkoto se prilagodijo življenju v nečem drugem domu ali v bližini. Prusaki lahko jedo sveže hrane in živilske odpadke. Poleg tega, če nihče ali drug ni tam, lahko jedo tkiva, papir v katerem koli od njegovih manifestacij in čevelj usnja.

Stalno v stiku z odpadki in umazanijo, domači ščurki služijo kot vektorji in patogeni različnih bolezni .Lahko je dysentery, driska, gastroenteritis.

Kontrolni ukrepi

Prva prednostna naloga je omejiti dostop do potencialne hrane in vode. Najbolj učinkovit način za boj proti domačim ščurkom so insekticidi. Sodobni trg ponuja veliko različnih učinkovitih zdravil. Izdajajo se v različnih oblikah.

Glavne vrste pripravkov:

 • Gel. To je popolnoma varno za človeka, vendar je škodljivo za Pruske. Njena posebnost je v tem, da se gel nanaša po potezi.
 • Pasti. Lahko jih razdelimo na insekticidne in glutinaste. V prvem primeru delujejo kot gel, lepilo pa je usmerjeno v uničenje brez uporabe strupenih snovi. Slaba stran teh pasti je, da v eni od ščurkov, ujetih v njej, ne morejo več okužiti drugih.
 • Aerosol. Za uporabo tega zdravila morate upoštevati varnostne ukrepe, saj lahko toksične snovi zdravila vplivajo tudi na osebo. Pred uporabo je potrebno izprazniti prostor, uporabiti zaščitne naprave in po končanem postopku dobro prezračiti sobo.

V Rusiji, ko vse te priprave še niso obstajale, je bil uporabljen pravilen način zamrzovanja. V ta namen je bila pozimi odprta in široka odprta. Tako je bila v prostoru postavljena zelo nizka temperatura, ki je bila uničujoča za domači ščurki. Metoda je bila učinkovita, a hladna. Mimogrede, nekateri ljudje še vedno uporabljajo to metodo.

Če te težave ne morete sami rešiti, se obrnite na usposobljenega strokovnjaka za pomoč. Zagotavljali bodo uničevanje škodljivcev s pomočjo sodobnih insekticidov, ki so neškodljivi za ljudi.

Za dezinsekcijo uporabljamo insekticide dveh vrst:

 • Takojšnje ukrepanje - delujejo "tukaj in zdaj". Pri stiku s ščurki, zdravila takoj ukrepajo in ubijajo škodljivce. Po prezračevanju obdelane sobe ni sledi zatiranja škodljivcev.
 • Dolgotrajno dejanje - delovale bodo pozneje. Načelo dela teh zdravil je spodbujati škodljivce. Takoj po okužbi žuželka ne umre. To se naredi tako, da lahko okuženi žuželke uničijo čim več svojih sorodnikov.

Ščurki kot hišne ljubljenčke

Ljubitelji navdihov in utrujeni iz predloge ljudje začnejo ščurke kot hišne ljubljenčke. Takšen hišni ljubljenček je eksotičen, včasih zelo drag. Obstaja več ducat vrst žuželk, ki jih ljudje uporabljajo kot hišne ljubljenčke. V primerjavi z zgoraj opisanimi vrstami imajo praviloma večjo velikost in izrazitejše konture.

Najbolj priljubljen med njimi je Madagaskar, ki širi ščurki. Svetovni rekord v velikosti med vsemi zdaj znanimi vrstami. Njegova dolžina je v povprečju 5 cm, največja oznaka doseže 10 cm. Življenjska doba v ujetništvu traja 3 leta, v redkih primerih lahko živi 5 let. Krmijo se izključno na živilih rastlin.

Zanimivo dejstvo je, da z reprodukcijo spolno, ženska ne polaga jajc. Ona je rodila potomstvo v sebi. Razpravljamo o tem, ali je Madagaskarski ščurki nevaren za človeka. Rejci plemena trdijo, da ne, to bitje ima tiho in mirno ravnanje in je absolutno neškodljivo za človeka. Zakaj se imenujejo siskanje? Dejstvo, da moški v stresni situaciji zanj ali v pareni dobi lahko proizvede značilen zvok, ki zelo spominja na ščepanje kač.

Škarinje so nedvomno eksotični hišni ljubljenčki, na katere se prebivalci naše države niso preveč navadili. In govorijo o domačih ščurkih, se zdijo bolj kot škodljivci kot hišni ljubljenčki.