Amerikanskansky žohar: život u prirodi i uzgoju

Lipanj 2019
Anonim

Ameriški ščurek - žuželk, ki je bil uvožen v Ameriko od tropih Afrike. V Ameriki se je pojavil v času, ko je potekala pomorska trgovina. Afriške žuželke so potovali na ladjah in ko so postali precej številni, so se naselili na ameriški celini. Mimogrede, na šopke v trgovskih ladjah so v velikih količinah prinesli tudi ščurki v Evropo. Hitro tropski žuželke, prilagojene spremenjenim vremenskim razmeram in prilagojene novemu okolju. Pravzaprav so afriške žuželke postale predniki "Američanov".

Videz

Ameriški bubašvasti odlikuje precej dolgotrajno telo. Odrasli posamezniki dosežejo velikost od 4 do 5 cm. Pri odraslih odraslih insektov je telo rdečkasto. Pogosto so rdeče in rjave posamezniki. Otroški bubašvob ima okraske zrakoplova. Nima nimf. S starostjo postane segmentacija telesa bolj opazna, zlasti v trebušni regiji. Afriški posamezniki so nekoliko temnejši in debelejši, vendar so precej podobni ameriškim. Ameriški bubašv je lahko temno barve, vendar nikoli ni popolnoma črna. Njena barva je bližje rdečkasto-rjavi barvi. Črna barva je značilna za druge vrste.

Razlikovalne lastnosti:

  • oralna naprava je opremljena s kreatinskimi izrastki. Zato lahko žuželke enostavno grizemo skozi tkivo, usnje ali karton.Pogosto, ščurki jedo krpo ali kožo, če ni drugih virov hrane.
  • Podolgovato telo. Običajno ima žuželke precej debel in širok trebuh. V tej vrsti je deblo podolgovato, segmentacija je jasno vidna.
  • Druga značilnost: krila. Krila so dobro vidne, velika, očesa. Pri odraslih moških, krila štrlijo čez trebuh. Kljub temu žuželke ne letijo zelo dobro. Lahko so v zraku manj kot minuto in običajno uporabljajo krila za načrtovanje in ne za poln let.
  • Na koncu debla lahko opazujete segmentirane procese, ki se imenujejo cerci. Oba sta moška in samica. Moški imajo genitalno ploščo, ki je zelo podobna cerci, vendar manjša.
  • Dolge antene, segmentirane. To je glavni organ dotika. S pomočjo antene, žuželke ne le določajo pot do hrane, temveč tudi zaznava vibracije zvoka in določa naravo površine, na kateri stiska.
  • Oči se nahajajo na vsaki strani. Velike so. Zaradi specifične strukture in lokacije oči lahko ščurka vidi v vseh smereh.

Zanimivo je, da se ta ščurka šteje za najhitrejšo. Ocenjuje se, da lahko v sekundi teče približno 70 cm.

Reprodukcija in razvoj

Reprodukcija ni nič manj zanimiva. Škaravec se lahko aseksialno reproducira s parthenogenezo. Če med seboj ne obstajajo moški, se v telesu ženske zrežejo posebna jajca, ki se lahko razvijejo brez oploditve. Zahvaljujoč tej funkciji se je žuželk razširil tako široko. Za oblikovanje cele kolonije zadostuje ena živa ženska.

Reprodukcija se dogaja skozi celo leto in ni vezana na določeno sezono. Več hrane in boljšega okolja, bolj aktiven je proces razmnoževanja. Pred parjenjem se opravi drsanje. Prvič, ženska spusti feromone v zrak in dvigne krila. Tako pritegne moške in pojasnjuje, da je pripravljen za razmnoževanje. Moški, ki je bil v bližini, ujame feromone in začne ples. Kroži okoli ženske, se raztopi in pregiba krila. Nato poteka gnojenje.

Ženska pokriva kapsulo z oplojenimi jajci 20 do 30 ur, nato pa se prebavi v tla ali primeren substrat. V stanovanjih stanovanje samica položi jajca na osamljenem mestu, ki jih pritrdi na površino s pomočjo še posebej viskoznega izločanja.

Habitat

Ameriški ščurki so razširjeni, predvsem v državah južne in severne Amerike. Tudi ta vrsta se je naselila po vsej Afriki in potiskala svojega prednika. Znanstveniki so opazili, da se v tem trenutku žuželke aktivno rešujejo v Evropi. Vendar pa v Rusiji vrsta ni vzela koren iz dveh razlogov. Prvič, velike velikosti. V razmerah močnega zimskega mraza, žuželke velikih dimov umrejo. Drugič, obstajajo številni potomci, ki v pogojih srednje in severne Rusije nimajo dovolj hrane. Iz istega razloga se ščurka redko pojavlja v apartmajih, kjer je težko hraniti potomce. Ampak, če se pojavi v hiši, kjer je na prostem dovolj hrane, se bo pomnožila z neverjetno hitrostjo.

Ameriški bubašvob v mestnem okolju je mogoče najti v industrijskih zgradbah z ogrevanjem, v zbiralnikih, v prezračevalnih jaških, v tovarnah za proizvodnjo živil.Vsako leto se ta vrsta približa človeku in se uči, da živi v mestnem okolju in jedo živilske odpadke.

Pogosto so te žuželke na ladjah na letalih. Večinoma potujejo skupaj z živilskimi izdelki, pakirani v karton.

Značilnosti življenja

Žuželke živijo skupaj, poskušajte ustvariti največjo možno kolonijo. V naravi povprečno kolonijo šteje okoli 10.000 posameznikov. Če se bubašvabe naselijo v stavbah, potem izberite velike, široke zgradbe z dobrim ogrevanjem. Ugodna temperatura za hitro razmnoževanje je v območju od 20-35 ° C. Tudi ščurki kot velika vlaga.

Še en pomemben pogoj za blaginjo: razpoložljivost zadostne hrane. Ščurki jedo skoraj vse. Rajajo mesni izdelki, ribe, rastline, žita in žita, mešana krma. Če ni primerne hrane, potem lahko jedo milo, krpo, usnje, papir. To je vse ekološko.

Za veliko kolonijo je prisotnost hrane bistveno pomembna. Toda za majhna gnezda v stanovanjih pride v ospredje vlaga in prisotnost vodnih virov. Če v celoti izolirate ščurke iz vode, jih največ v tednu izginejo.

Plemenske

Ljubitelji žuželk so pogosto vzrejali ameriške ščurke. To so precej velike, vendar nepretrgane žuželke in zanimiv predmet za opazovanje. Na primer, le ta vrsta skrbi za potomce po pojavu ličink iz jajc. V drugih vrstah to vedenje ni opaziti. Nič manj zanimivega je parjenje plesa moškega in ženske pred parjenjem. Zunanjost, ščurka izgleda precej impresivno, kar je všeč ljubitelje žuželk.

Ta vrsta se vzreja tudi za krmo, za kuščarje in dvoživke. Žuželke se hitro razmnožujejo. Ena kolonija lahko zagotovi celoten terarij z kuščarji.

Edina stvar, ki bi se morala bati ljubiteljev žuželk, je alergija. Feromon, ki oddaja žensko med parjenjem, se šteje za močne alergene in lahko škoduje občutljivim ljudem.