Opis i način rješavanja topola moljca

Lipanj 2019

Video: Nadstrešnica (Lipanj 2019).

Anonim

Topola ali Lithocolletis populifoliella Tr. To je majhna bela metulji

Ime molja je skupna in se nanaša na velike skupine relativno majhne žuželke metuljev premestitev. Te žuželke so praviloma nočne, med predstavniki pa so zelo nevarni tudi domači in kmetijski škodljivci. Topola ali topolova moljica sodi v kategorijo rastlinskih parazitov. Molznik predstavljene vrste je ena od vrst moljcev. Največji izbruh tega škodljivega organizma je bil ugotovljen leta 1898 v Harkovu.

Splošne lastnosti žuželke

Poplar mol ali Lithocolletis populifoliella Tr. je majhen beli metulj, z majhnimi pikami na krilih. Proces videza tega krta po zimskem obdobju se zgodi konec aprila ali v začetku maja. Razpon kril odraslega metuljčka škodljivcev je približno sedem milimetrov. Ozka krila molov ima značilno obrobje.

Barvanje metulji mat, in če ima sprednji krila nekaj raznolikost, so zadnje odbojniki označen s monotonijo in rjave barve. Žuželke na odru Caterpillar praktično ne izstopa v ozadju listje dreves in ima svetlo rumeno, skoraj belo barvo karoserije. Dolžina gosenice ne presega pet milimetrov.

Ozke krila metuljev imajo značilno obrobnih

Habitat

Najbolj pogosta oblika molja je prejel v evropskem delu naše države, pa tudi življenjski prostor je Kavkaz in Srednja Azija.

Urbana območja s precejšnjim številom topolov so še posebej občutljiva na invazijo tega letečega škodljivega organizma. Med mrtvim letom žuželke napadajo balkone in lože, v vročih dneh pa skozi odprta okna zlahka prodrejo v stanovanje. Za moškega vreditelnitsa topola nima nobene nevarnosti, vendar veliko število žuželk bistveno vpliva na udobje bivanja v domu, in ko se sprosti v gospodinjskih aparatov, so vzrok za njihov neuspeh.

Takšen mol ima lastne okusne nastavitve. Zelo pogosto insektov naseljuje mestnih zelenih površin kot so črni, srebrni in kanadski Lombardija topol in Aspen.

Vzroki topolovega molja (video)

Metode razmnoževanje

Postopek topol molj parjenja pojavi konec aprila, in od druge polovice maja začne mase kokoši na površini listov razcvetela topoli. V optimalnih vremenskih razmerah, deset dni kasneje ličinke izležejo v gosenice maso, ki je skoraj takoj nadaljuje s postopkom hrane in prodrejo v celuloze listov.

Rezultati padcem o dobavi pokrivna plast, vendar je vdolbina tvorjena v njem, katere dimenzije so lahko reda velikosti dveh centimetrov. Takšna škoda se imenuje min, kar omogoča, da se topolarni molji razvrsti v kategorijo škodljivcev vrst mrčesa. Če je število izvaljenih goseničarjev pomembno, potem lahko drevo v juniju izgubi večino listja.

Ponujamo vam tudi, da preberete članek o kostanjevih rudarskih molderih.

V večini primerov, kot mesto za zimo topol mol uporablja številne razpoke v lubju

Odvisno od vremenskih razmer, zaradi konca junija do sredine julij škodljivcev pupation pride v notranjosti lista. Pupae so znotraj listov približno en teden. V tem času je metulj v celoti oblikovana v kokonu.

, da se izkopljejo iz bube metulj ne jesti, in v začetku septembra se porabi za zimo. V večini primerov, kot mesto za zimo topol mol uporablja številne razpoke v lubju. Vendar pa je v mestnih mejah teh škodljivih žuželk običajno zdi varnejši za zimo v obliki vseh nestanovanjskih ali stanovanjske prostore. To je v teh krajih škodljivi organizem ni izpostavljena težkih vremenskih sprememb in veliko počitka pred prvih toplih dni.

Z nastopom pomlad toplote škodljivca zapusti svoje skrivališče in se preselil na drevesnih deblih. Nato ponovite celoten razvojni cikel, vključno razmnoževanje, odlaganja jajčec in pupation novih posameznikov.

gosenica uniči lističe in vboklino tvorjene v njem, katere dimenzije so lahko reda velikosti dveh centimetrov

v ugodnih vremenskih razmerah in na območjih z blago klimo mol vrst lahko daje dve generaciji zgoraj navedenih. Vendar pa je najbolj pogosto pojavi svetloba le eno generacijo ŠO in odloži za drugič jajca nimajo časa, da konča vse faze razvoja in umirajo zaradi poznih jesenskih zmrzali.

, da škoduje

Znanstveniki so več vrst molji pestryanok.Večina jih poškoduje samo določeno vegetacijo. Vendar pa obstajajo vrste, ki so polifagne in njihovi napadi se lahko podvržejo skoraj vsaki rastlini.

topola napadi moljem lahko identificiramo več značilnosti, od katerih glavna postaja formaciji na listih rastlin manjših jam na jabolčnega zavijača gnaws taki floridna številni prehodi;

  • na hruškovih listih ta škodljivec pušča bež ali rjave kapi;
  • Po mnenju strokovnjakov rešitev vreditelnitsy invazija topol vzrejo-up in spusti najbolj odporna na tem sort škodljivcev

rododendronov po napadu topolovega molj dobiček znatno terenu izven območij na listih;

  • na holly-feathered holly, po vdoru tega škodljivega organizma nastanejo mini-številni tečaji in nekrotične točke;
  • vrtnice so lahko prekrite s prepletenimi prehodi in pikami v obliki prebojev;
  • na cinka, vijolice, krizanteme, kumare in vrtne solate, ta mol zapusti belkaste točke in tanke kroglaste poteze.
  • Metode in načini ravnanja

Mnenje biologov je eden in pravi, da je ta vrsta molja kot topola ne predstavlja nikakršne nevarnosti za ljudi. Ta škodljivec ne more prenašati okužb in ne škodi ugrizom. Nekateri nelagodje ljudje lahko doživijo iz kopičenja tega moljca na oknih ali stropih.

rose listi v napadu topol molj lahko pokrije z navijanje prehode in točke v obliki luknje

pred nekaj leti za boj proti topol škodljivcev se uporablja zelo drastične ukrepe v obliki pesticidov, kot "malation".Toda zaradi visoke toksičnosti iz prakse uporabe močnih drog je bilo treba opustiti.

Trenutno se nekatere regije v Rusiji intenzivno borijo s topolovim molom, tako da brizgajo lesne krone in tla okoli nasadov z najmočnejšimi kemičnimi pripravki.

Vsi uporabljeni insekticidi so odobreni za uporabo centrov za higieno in epidemiologijo. Po mnenju strokovnjakov je najuspešnejši način za reševanje problema invazije topolitnega ladjedelnika zamenjava topolov v drugih naseljenih območjih z drugimi drevesnimi vrstami ali izbor in sajenje sort, odpornih na ta škodljivec. Mogoče bi vas tudi zanima v članku, v katerem govorimo o prednostih, nevarnostih in načinih znebi voska molja.

Metode boja proti topolovemu moljčku (video)

Trenutno se široko uporabljajo sodobni in nizko toksični insekticidi. Poleg tega pomembno vlogo igrajo tudi preventivni ukrepi v obliki namestitve komarčnih mrež in uporaba čiščenja prostora sesalnika. Izguba molje je mogoče pričakovati le ob prihodu vztrajnih prehladov.